fbpx

Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva)

Please select a featured image for your post

Ce este poliartrita reumatoida?

Poliartrita reumatoida este o afectiune caracterizata de o inflamatie cronica infiltrativ-proliferativa a sinovialei articulare. Deoarece artrita se manifesta la mai multe articulatii poarta denumirea de poliartrita.

Care este cauza aparitiei poliartritei reumatoide?

Cauza poliartritei reumatoide este necunoscuta.
Studiile in domeniu presupun atat o etiologie multifactoriala in care factorii de mediu interactioneaza cu factorii genetici cat si o posibila dereglare in functionalitatea aparatului imun.
Frecventa mai mare a afectiunii la femei ridica si problema rolului factorilor endocrini in geneza suferintei.

Cum evolueaza poliartrita reumatoida?

Poliartrita reumatoida debuteaza cu o sinovita inflamator-exsudativa ce progreseaza spre o forma proliferativa si infiltrativa. Rareori leziunile inflamatoare regreseaza, cel mai frecvent boala avand un mers progresiv. In poliartrita reumatoida se deosebesc trei momente evolutive: sinovita inflamatorie, distructia cartilajului si fibroza.

Care sunt simptomele poliartritei reumatoide?

Printre simptomele de debut cel mai frecvent intalnite sunt urmatoarele: redoare articulara matinala prelungita, poliartralgii episodice, tumefieri articulare, mialgii, slabiciune musculara in special la umeri, oboseala, pierdere ponderala si stare de disconfort.

Aceste simptome apar in succesiuni, combinatii, durate si intensitati variate. Instalarea, cel mai deseori, este gradata, ea facandu-se in luni, mai rar in ani. Debutul acut, fulminant, nu este frecvent. Evolutia suferintei locale este uneori destul de rapida, iar cand se adauga febra si/sau pierderea ponderala, stabilirea diagnosticului devine mai usoara. Dintre elementele clinice caracteristice debutului,o mare valoare diagnostica o are simetria suferintei articulare si respectarea articulatiilor interfalangiene distale.

Citeste si:  Operatiile de micsorare a stomacului la obeze sunt inutile

Care sunt articulatiile afectate de poliartrita reumatoida?

Articulatiile mainii, cea radiocarpiana, genunchii si articulatiile piciorului sunt cel mai des afectate,dar poliartrita reumatoida poate afecta orice alta articulatie. Faptul ca sinovita este considerata elementul cheie al suferintei, face ca articulatiile cu sinoviala mare si/sau cu solicitare mecanica importanta sa fie cel mai sever afectate.

La mana, semnul caracteristic este sinovita articulatiei interfalangiene proximale, fapt care da articulatiei un aspect fusiform. Aceasta deformare articulara poate sa apara la inceputul bolii. Ea este insa aproape constanta dupa un an de evolutie. Deseori sunt prinse simultan si simetric articulatiile metacarpofalangiene.

Sinovita cotului este intalnita frecvent. Miscarea de extensie este mult limitata.Tarziu si rar se produc eroziuni majore cartilaginoase.

Citeste si:  Portia zilnica de sanatate a copiilor

Artrita umarului poate fi prezenta subiectiv dar semnele paraclinice se inscriu foarte tarziu.

Articulatiile piciorului sunt deseori atinse la inceputul bolii simultan cu cele ale mainii. Sunt afectate mai ales articulatiile metatarsofalangiene. Eroziunile cartilajelor si deformarile articulare consecutive determina greutate la mers. In acelasi timp presiunea exercitata de greutatea corporala este redistribuita nefiziologic pe suprafata talpii, ceea ce duce la aparitia de durioane plantare, amplificand astfel mersul dificil.

Genunchii sunt foarte frecvent afectati, sinovita fiind la inceput exsudativa si apoi proliferativa. Eroziunile cartilaginoase si ale osului sunt insa mai tardive si de intensitate mai mica.

Artrita soldului (coxita) nu este frecventa. Ea se manifesta clinic mai ales prin dificultate la mers.

Afectarea articulatiilor coloanei vertebrale este rara. Cand se produce, segmentul cervical sufera cel mai des.

Artrita temporo-mandibulara este frecventa, dar rareori este grava impiedicand alimentarea pacientului.

Desi este o suferinta predominant articulara, in timpul evolutiei ei se pot intalni si manifestari extraarticulare: tegumentele pot prezenta noduli reumatoizi, elemente purpurice si tulburari trofice.

Citeste si:  Etapele dezvoltarii la copii

Cum poata fi diagnosticata poliartrita reumatoida?

Diagnosticul de poliartrita reumatoida necesita confirmare, solicita diferentierea de alte suferinte cu care ar avea puncte comune si impune aprecierea stadiului de evolutie si de activitate al bolii. Diagnosticul pozitiv este usor de facut in stadiile avansate ale bolii, aspectul clinic si cel radiologic fiind suficient de sugestiv.

Un diagnostic precoce este insa foarte util, deoarece masurile terapeutice pot sa fie instituite rapid, impiedicandu-se astfel aparitia leziunilor specifice de boala care de obicei sunt ireversibile. Foarte des debutul real al bolii este ignorat de pacient, el fiind cu dificultate reconstituit dupa o perioada mai lunga de evolutie.

Cum tratam poliartrita reumatoida?

Tratamentul poliartritei reumatoide este deosebit de complex. El cuprinde:

medicamente din clasele antialgice, antiinflamatoare, imunosupresive si remitive
fizioterapie
radioterapie
interventii chirurgical-ortopedice

Toate aceste metode de tratament reduc inflamatia si durerile articulare, stopeaza evolutia leziunilor distructive ale osului si cartilajului, fara a vindeca insa, poliartrita reumatoida.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.