Please select a featured image for your post
Ce este pitiriazisul?
Pitiriazisul este o dermatoza caracterizata prin roseata difuza a pielii si printr-o descuamare fina a acesteia. Termenul medical denumeste diferite afectiuni cutanate, fara legatura intre ele.
Pitiriazis rozat al lui Gilbert
Ce este pitiriazisul rozat al lui Gilbert?
Boala cutanata caracterizata prin eruptia unei placi unice, urmata de placi multiple, de dimensiuni mai reduse. Cauzele bolii raman necunoascute. In general, boala nu recidiveaza.
Pitiriazisul rozat al lui Gilbert apare cu precadere la femei, intre 10 si 35 de ani. Leziunile nu sunt, in general, insotite de mancarimi, insa in unele cazuri pacientul poate prezenta si prurit.
Tratament
In general, boala regreseaza spontan dupa sase saptamani, tratamentul fiind simptomatologic. Se va recomanda spalarea pielii cu sapunuri blande, de preferat, naturale, precum si aplicarea de unguente menite sa inmoaie pielea in zonele afectate.
In cazurile in care placile sunt pruriginoase (prezinta mancarimi), medicul dermatolog poate recomanda administrarea de antihistaminice sau corticosteroizi locali.
Pitiriazis rubra pilar
Ce este pitiriazisul rubra pilar?
Boala cutanata cronica caracterizata prin aparitia unor proeminente aspre la pipait, de culoare roz sau rosie si suprainaltate cu un con albicios.
Cauzele bolii nu sunt cunoscute, insa aceasta tinde sa se manifeste la ambele sexe, cu precadere intre 1 si 10 ani, respectiv intre 40 si 60 de ani.
Tratament
Tratamentul local include medicamente care impiedica proliferarea celulelor anormale sau corticosteroizi. Tratamentul medicamentos este dublat de puvaterapie (terapie cu raze U.V.A. asociata cu luarea de psolarene), insa acesta nu trebuie realizat decat sub atenta monitorizare a medicului curant, deoarece in unele cazuri poate duce la agravarea leziunilor.
Pitiriazis steatoid
Ce este pitiriazisul steatoid?
Infectie cutanata provocata de o levura din genul Pityrosporum. Afectiunea, denumita si eczema seboreica sau pitirosporoza, este foarte frecventa si poate fi favorizata de diferiti factori precum: alimentatia dezechilibrata, consumul excesiv de alcool, diferentele sezoniere de temeperatura, stres.
Formele mai agresive si mai rezistente la tratament constituie in unele cazuri semnul unei infectii cu virusul HIV, de aceea inca de la primele leziuni se impune controlul de specialitate.
Tratament
Tratamentul este in genere local, constituindu-se din aplicatii cu unguente antifungice sau de corticosteroizi.
Pitiriazis versicolor
Ce este pitiriazisul versicolor?
Boala cutanata frecventa care se manifesta sub forma aparitiei a mici pete brune (pitiriazis versicolor hipercrom) sau decolorate (pitiriazis versicolor acromiant), localizate pe piept si pe spate. Petele au conturul delimitat, rotund, si se descuameaza.
Boala apare cu precadere la tineri, fiind provocata de o levura saprofita prezenta in mod natural pe piele (Pityrosporum orbiculare), care prolifereaza excesiv in conditii de favorizante precum caldura, umiditatea, transpiratia abundenta sau tratamente medicamentoase (corticosteroizi, hormoni estrogeni).
Leziunile sunt in cazuri foarte rare pruriginoase si nu sunt contagioase.
Boala tinde sa se manifeste mai agresiv pe toata durata verii si sa regreseze in anotimpul rece.
Tratament
Tratamentul consta in aplicatii locale cu medicamente antifungice, in general acesta ingloband trei aplicatii pe saptamana timp de patru saptamani, in perioadele de manifestare agresiva, si una-doua aplicatii pe luna, in perioadele in care boala este susceptibila sa reapara.
Dupa tratamentul pitiriazisului versicolor acromiant, pielea ramane in zonele afectate mai palida, prezentand un pitiriazis versicolor acromic. Acesta dispare dupa expunerea la soare, cand pielea isi recapata culoarea naturala.