fbpx

Pericolele contractarii virusului rubeolei in sarcina

Virusul rubeolei este un virus ARN cu puterea teratogena remarcata in mijlocul secolului trecut si care reprezinta un pericol atunci cand afecteaza o gravida in primul trimestru. Se transmite respirator (rubeola dobandita) sau transplacentar (rubeola congenitala).

Manifestarile clinice materne sunt: stare febrila medie, eruptia cutanata, si adenopatie generalizata predominant occipitala, retroauriculara si cervicala posterioara.

Citeste si:  Ce mancam pentru a avea ochi frumosi si sanatosi?

Consecintele asupra fatului difera in functie de varsta gestationala:

in primul trimistru (organogeneza), induce malformati majore, moartea fatului in utero, sau avorturi spontane;
in al doilea trimestru (inainte de formarea sistemului imun de recunoastere) induce risc de surditate si infectie cronica a fatului (se va manifesta si dupa nastere);
in al treilea trimestru, induce un grad de toleranta imunologica, nastere prematura, tulburari in dezvoltarea staturo-ponderala si a organelor fatului, unele devenind evidente dupa nastere (hipoacuzie, miopie, retard mintal si diabet zaharat).

[…]

Screeningul se face prin evidentierea si dozarea anticorpilor antirubeola de tip Ig G si Ig M: prezenta IgM confirma infectie acuta si recenta, in timp ce absenta lor nu exclude infectie deoarece uneori acestia dispar rapid.

Articol preluat din Revista Online de Medicina Materno-Fetala si realizat de dr. Tarig Massawi. Va invitam sa cititi articolul complet in Revista Online de Medicina Materno-Fetala.

Citeste si:  Deficitul de personal si migratia personalului medical
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.