fbpx

Osteoporoza (partea I)

Please select a featured image for your post

Oricine poate fi un potential candidat la osteoporoza, chiar daca anumite categorii de persoane, sunt in general mai expuse decat altele. Cum putem intelege mai bine aparitia osteoporozei? Ce este osteoporoza si cum ne dam seama ca suferim de osteoporoza sunt subiecte ce le vom trata in urmatoarele randuri.

Cum apare osteoporoza? Scheletul omului este alcatuit din peste 200 de oase, acestea fiind legate intre ele prin articulatii – tesuturi vii, care se caracterizeaza prin procese permanente de formare si distrugere. Exista doua tipuri principale de celule osoase fabricate de maduva: osteoclastele – care distrug osul si osteoblastele – care formeaza tesutul osos nou. Pe perioada copilariei, oasele cresc si se solidifica, densitatea lor atingand un punct maxim in preajma varstei de 25 de ani. Ulterior, odata cu inaintarea in varsta osteoclastele distrug din ce in ce mai multe celule, iar osteoblastele nu mai fabrica acelasi numar de tesuturi noi care sa compeseze distrugerea celulelor osoase, ca atare masa osoasa se va diminua.
Osteoporoza apare ca un rezultat al imbatranirii, cand procesele de formare a tesuturilor osoase noi nu mai compenseaza procesele de deteriorare, oasele devenind din ce in ce mai fragile. Ea poate fi considerata un sinonim pentru scaderea densitatii osoase care survine odata cu inaintarea in varsta, fiind considerata un fenomen universal si nu o boala in sine pana in momentul in care apare riscul fracturilor. Densitatea osoasa variaza de la persoana la persoana, fiind in general mai mare la barbati decat la femei, ceea ce face ca femeile sa fie mai predispuse la aparitia osteoporozei.
Citeste si:  Tratarea acneei
Pe masura ce organismul imbatraneste si oasele isi pierd treptat densitatea, acestea risca sa se fractureze cu usurinta. Tocmai aceste fracturi reprezinta unul dintre simptomele principale ale osteoporozei. Chiar daca osteoporoza este un fenomen intalnit in general la persoanele varstnice( mai ales femei) nici tinerii si nici barbatii nu raman imuni la aceasta afectiune, ce se poate manifesta inca din perioada copilariei. Conform unor statistici riscul fracturilor osteoporotice este de 40% la femeile trecute de 50 de ani, iar in jurul varstei de 80 de ani o femeie din trei poate suferi o fractura datorata osteoporozei. La barbati riscul fracturilor este de 30 % in jurul varstei de 50 de ani, iar depasind varsta de 80 de ani un barbat din 5 poate suferi o fractura de sold sau coloana vertebrala din cauza osteoporozei.
Citeste si:  10 pasi esentiali pentru a preveni toxiinfectiile alimentare
Ce este osteoporoza? Conform definitiei adoptate in 1993 la Congresul International de Osteoporoza aceasta este „o boala sistemica osoasa, caracterizata prin scaderea masei osoase si deteriorarea microarhitecturii tesutului osos, avand drept consecinta cresterea fragilitatii osoase.” Cum ne dam seama ca suferim de osteoporoza? S-ar putea crede ca fracturile, curbarea coloanei vertebrale, scaderea in inaltime si o anumita fragilitate a oaselor sunt procese normale care apar odata cu inaintarea in varsta, dar acestea sunt de fapt simptome ale unei boli cu evolutie uneori grava si anume osteoporoza. Pacienta poate sa nu simta nimic o perioada destul de lunga, primele simptome fiind de fapt sub forma unor banale dureri de spate. Insa cand durerile devin deranjante se impune necesitatea unei radiografii aflandu-se astfel daca ceea ce a provocat aceste dureri este sau nu o consecinta a osteoporozei. Analiza structurii osului ii ofera medicului o serie de informatii privind rezistenta acestuia la socurile mecanice.
Citeste si:  Probleme comportamentale
Oasele sanatoase sunt rezistente la socuri suprafata lor fiind neteda. Oasele afectate de osteoporoza apar asemenea unui burete, fibrele osoase parand „cariate”. Exista o analiza privind densitatea oaselor denumita osteodensiometrie ce este efectuata la pacientele cu varsta intre 35 si 40 de ani. Cercetari mai recente au aratat insa ca prognosticul osteoporozei rezultat in urma acestei analize nu are nici o relevanta, singurul aspect semnificativ fiind concentratia de minerale din tesutul osos in diagnosticarea osteoporozei( insa numai la varste inaintate), ceea ce o face inutila.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.