fbpx

Orezul brun: noul superaliment impotriva cancerului

Orezul brun, un aliment foarte apreciat in China, insa trecut cu vederea in Occident, ar putea fi noul „superaliment” pentru prevenirea cancerului si bolilor de inima, afirma expertii de la Universitatea de Stat din Louisiana (Statele Unite). Acestia au analizat o serie de esantioane, descoperind ca cereala are un continut scazut de zahar, insa este bogata in fibre si substante fitochimice, precum si in antocianina, un antioxidant solubil in apa.

Antocianina da culoarea mai multor fructe si legume, precum afinele sau ardeii rosii, fiind de asemenea responsabila de culoarea „bruna” a orezului. Cercetatorii sugereaza ca antioxidantii din cereala, care elimina moleculele daunatoare, pot ajuta la protejarea arterelor si preveni alterarea ADN-ului care duce la cancer.

Citeste si:  Invitatie la cafea, cu parfum de uleiuri esentiale

Expertul in alimente, dr. Zhimin Xu afirma ca „o lingura de tarate de orez brun contine mai multe antocianine, mai multe fibre si mai multa vitamina E decat se gasesc intr-o lingura de afine, insa mai putin zahar. Daca fructele de padure sunt consumate pentru a proteja de boli, atunci de ce nu si orezul brun sau taratele de orez brun? Mai ales ca, taratele de orez brun constituie o varianta mai economicoasa de a creste consumul de antioxidanti esentiali”.

Citeste si:  A doua Conferinta Nationala Sanatate prin Alimentatie: sanatatea se intalneste cu alimentatia!

In urma cu secole, orezul brun era interzis oamenilor de rand din China, doar nobilii avand dreptul sa-l consume. Astazi, este folosit in Asia pentru decorarea mancarurilor, la taitei, sushi si deserturi. Insa, cereala ar putea fi folosita, in opinia lui Xu, pentru a creste aportul nutritiv al cerealelor pentru micul-dejun, bauturilor, biscuitilor si altor alimente.

Orezul brun este considerat mai sanatos si cu o valoare nutritiva mai mare gratie continutului mai bogat de vitamina E si antioxidanti, insa potrivit echipei conduse de Xu, si acele varietati de orez care sunt negre sau mov sunt la fel de sanatoase. Specialistii au adaugat ca orezul brun ar putea fi folosit si sub forma de colorant natural, inlaturandu-se astfel efectele negative ale anumitor coloranti artificiali, considerati reponsabili pentru problemele comportamentale ale copiilor.

Sursa: dailymail.co.uk

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.