fbpx

OncoVue®, primul test genetic de evaluare a riscului de aparitie a cancerului mamar

Se estimeaza ca una din 8 femei va dezvolta un cancer mamar pe parcursul vietii. Detectia timpurie si terapiile imbunatatite au sporit rata de supravietuire, astfel incat lupta cu aceasta boala sa fie castigata de cat mai multe dintre femei. Un nou instrument de screening permite medicilor sa evalueaze care este riscul femeilor de a dezvolta un cancer mamar: testul OncoVue®.
Chiar daca genele pot dicta aparitia cancerului, aproape 90% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de san NU au un istoric familial relevant. OncoVue ® este primul test genetic de evaluare a riscului de aparitie a cancerului mamar ce incorporează atât istoricul medical al pacientei, cât si modificarile genetice din AND care, combinate in mod specific, determina aparitia cancerului mamar.
Cercetatorii InterGenetics Incorporated® (Oklahoma, SUA) au descoperit un algoritm complex bazat pe combinaţii genetice multiple care au legătură cu cancerul mamar sau alte tipuri de cancer, in urma a milioane de combinatii de gene. In 2005, InterGenetics® a fost beneficiara Premiului Inovatorul Anului oferit de Journal Record pentru produsul OncoVue®.

Citeste si:  Romania, pe patul de spital!

Valorile testului OncoVue® sunt calculate pe trei stadii ale vieÅ£ii – premenopauză, perimenopauză ÅŸi postmenopauză – analizând rezultatele individuale ale pacientei, comparate cu ale altor femei testate ÅŸi folosind algoritmi care determină riscul de apariÅ£ie a bolii la nivel unic individual. Procesul analizei genetice ale acestei informaÅ£ii este extrem de exact (mai mult de 99,999%).
Testul este rapid, nedureros si se realizeaza prin colectarea celulelor din saliva, cu scopul analizarii ADN-ului. La colectarea acestor probe se adauga si completarea chestionarelor cu caracter medical.

Citeste si:  Scoateti televizorul si computerul din dormitor

OncoVue® va estima riscul unei persoane de a dezvolta cancer şi o va plasa în categoria riscului standard, moderat sau superior, in comparaţie cu riscul mediu al altor persoane de aceeaşi varsta. In functie de rezultat, medicul va intocmi un plan corespunzator, folosind strategii de prevenire si detectare timpurie.

In Romania, testul poate fi efectuat in cadrul Centrului Medical Gynecoland Centrului Medical Gynecoland, care a stabilit o relatie de colaborare cu Oncogenetix (www.oncogenetix.ro), unicul distribuitor al OncoVue® in tara noastra.

OncoVue® este un test relevant pentru toate femeile, indiferent de istoricul familial si este recomandat in mod deosebit celor cu varste de peste 30 de ani, deoarece riscul de dezvoltare al cancerului de san este mai mare.

Cancerul la san este perfect vindecabil cu o singura conditie: sa fie descoperit si tratat inca din fazele incipiente ale bolii.
Testul de evaluare a riscului de formare a cancerului mamar OncoVue® identifică persoanele care pot dezvolta un cancer mamar întâmplător, mai degrabă decât pe cele care au o ereditate canceroasă, devenind un test ideal pentru femeile care nu au avut în familie cazuri de cancer mamar.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.