
Mancatul excesiv in combinatie cu un aport gresit de grasimi din alimentatie pot face ca obezitatea sa se transmita din generatie in generatie, se arata intr-un nou studiu realizat in Franta. Acizii grasi polinesaturati omega-6 si omega-3 sunt esentiali pentru sanatate, insa cantitati prea mari din primul si insuficiente din cel de-al doilea pot provoca dezechilibre severe in organismul noilor generatii.
In ultimele patru decenii, raportul dintre consumul de omega-6 si omega-3 s-a modificat, in dieta occidentala tipica, de la o valoare optima de 5:1 la 15:1, in mare parte a Europei, sau la 40:1, in Statele Unite. Spre exemplu, in laptele matern al femeilor din America, raportul mediu intre cele doua tipuri de acizi grasi a crescut de la 6:1 la 18:1, in favoarea omega-6.
„Acest studiu este primul care analizeaza o crestere trans-generationala a incidentei obezitatii in legatura cu consumul de acizi grasi omega”, a explicat Gerard Ailhaud, autor al studiului si biochimist in cadrul Universitatii din Nice.
Studiul sugereaza, de asemenea, ca incidenta obezitatii in interiorul familiile – desi nu de cauza genetica – ar putea sa nu fie in totalitate o consecinta a factorilor externi. Legatura dintre dezechilibrul acizilor grasi omega si obezitate „este probabil epigenetica”, a explicat Ailhaud, referindu-se la procesul complex care este implicat in transformarea informatiei genetice in activitate chimica.
In cadrul experimentului, cobaii au fost hraniti cu o dieta continand 35% grasimi si acelasi raport omega-6/omega-3 care este remarcat astazi in tarile dezvoltate. Rezultatul a fost acela ca nou-nascutii aveau o greutate din ce in ce mai mare, cu fiecare generatie. De asemenea, rozatoarele au dezvoltat rezistenta la insulina, un simptom caracteristic diabetului de tip II.
Sursa: AFP