
Institutiile de asistenta sociala se vad din ce in ce mai des in situatia de a se confrunta cu prezenta beneficiarilor cu tulburari psihologice sau psihiatrice, carora nu le pot face fata pentru ca nu dispun de competentele necesare. Acestia ajung astfel sa fie trimisi in circuitul ajutorului social prin sectorul sanatatii mentale, care considera ca problemele lor tin de sfera sociala, se arata in „Studiul indicatorilor de sanatate mintala in randul populatiei fara adapost din Bucuresti” realizat de Samusocial si fiind primul de acest gen din Romania.
In unele cazuri beneficiarii sunt externati din spitalul pishiatric in care psihiatrii estimeaza ca starea lor nu necesita spitalizarea, ci doar asistenta ambulatorie. La iesirea din spital, pacientul este indrumat spre centrele de primiri urgenta, iar in lipsa acestora, ajunge in strada. Oamenii strazii care prezinta tulburari psihice pot fi practic impartiti in doua categorii: pe de o parte, persoane vulnerabile care erau aparent normale din punct de vedere psihic atunci cand au ajuns in strada si care au fost marcate psihic de experienta strazii, iar pe de alta parte, persoane care prezentau afectiuni psihiatrice majore, urmau tratament pe care l-au intrerupt la momentul cand au ajuns pe strada, starea lor agravandu-se.
Persoanele care sufera de probleme grave de sanatate mintala au deseori si o capacitate diminuata de a-si rezolva problemele, se arata in studiul realizat, pentru Samusocial, de Bogdana Tudorache, medic primar psihiatru, Lelia Lacatusu, medic rezident psihiatru, si Elena Adam, coordonator proiecte Samusocial. Aceasta este consecinta mai multor lucruri: de exemplu, gandirea perturbata, viziuni si halucinatii, abilitate redusa de a se concentra si a gandi clar, depresie sau lipsa de abilitate in a-si controla impulsurile si a-si planifica comportamentul.
In strada, aceste persoane sunt deseori dependente de droguri, iar singura lor preocupare este aceea de a reusi sa treaca peste o noua zi si sa supravietuiasca de la o clipa la alta.
Acest tip de beneficiari sunt mai dificil de abordat decat alti pacienti, sunt persoane vulnerabile care necesita o ingrijire speciala si, care, in lipsa tratamentului adecvat, pot deveni un pericol atat pentru ei, cat si pentru comunitate.
Acesti oameni trebuie abordati corespunzator, sunt de parere specialistii Samusocial, au aceleasi drepturi ca si restul membrilor comunitatii, sunt persoane cu probleme nu numai sociale, ci si medicale, psihiatrice. O parte dintre oamenii strazii reusesc sa faca fata dificultatilor cotidiene, insa cei mai multi cad victime acestui mod de viata, care confera continut de „mare excludere”.
Informatiile cuprinse in „Studiul indicatorilor de sanatate mintala in randul populatiei fara adapost” au fost culese de catre Echipa Mobila Psihiatrica in perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009 si prezinta situatia actuala, necesitatea interventiei pentru publicul tinta, strategia de interventie in regim de urgenta, publicul tinta si specificul sau, activitatea echipei mobile psihiatrice si rezultatele obtinute.
Echipa Mobila Psihiatrica este un dispozitiv de urgenta ce are drept scop identificarea persoanelor adulte fara adapost cu probleme de sanatate mintala din Bucuresti si oferirea de consultatii si tratament chiar in strada. In functie de diagnostic, medicul psihiatru decide asupra schemei de tratament si monitorizare a pacientilor. Echipa functioneaza zilnic, timp de 6 ore, actionand pe raza intregului Bucuresti.
Intr-un studiu anterior, Samusocial aprecia ca, in Romania, traiesc peste 15.000 de persoane adulte fara adapost, din care 5.000 doar in Bucuresti. In fiecare an, peste 300 dintre acestia mor, in principal din cauza frigului.
.
Sursa: Studiu indicatorilor de sanatate mintala in randul populatiei fara adapost din Bucuresti – Samusocial. Material preluat de biolog Rodica Popescu.