fbpx

O gena din creier ar putea fi cheia autismului

Tulburarile de spectru autist afecteaza un numar tot mai mare de copii, insa in ciuda prevalentei conditia este in continuare putin inteleasa. Cu toate acestea, o echipa de cerectatori de la Universitatea din California (Statele Unite) par a fi gasit cheia rezolvarii acestei tulburari misterioase: o gena din creierul copiilor afectati. Descoperirea poate duce la noi metode de diagnostic si tratament.

Pentru prima data, cercetatorii de la Universitatea din California au identificat o gena direct implicata in modul in care conexiunile neuronale se produc la copiii cu autism. „La copiii care poarta aceasta gena, regiunea frontala a creierului nu comunica suficient cu celelalte zone ale creierului si de aici lipsa conexiunilor cu regiunea din spate”, explica coordonatorul studiului, Ashley Scott-Van Zeeland.

Citeste si:  Delta Hospital le ofera pacientilor servicii medicale compensate prin CASMB

In plus, s-a remarcat un numar scazut de conexiuni intre lobul frontal si regiunea stanga a creierului, responsabila cu vorbirea si intelegerea limbajului.

Intelegerea rolului pe care gena CNTNAP2 il joaca in autism, dar si in alte afectiuni neurologice, este esentiala pentru a dezvolta noi metode de diagnostic si tratament.

Citeste si:  Sucul de rodii, la fel de eficient ca pastilele de Viagra

„Considerand variatiile genei CNTNAP2 ca un predictor al dificultatilor de limbaj, putem incepe sa dezvoltam terapii tintite care sa ne ajute sa reechilibram creierului si sa-l readucem pe calea normala de dezvoltare”, adauga cercetatorul, explicand ca de vreme ce unul din trei copii este purtator al genei, ADN-ul poate fi considerat, mai degraba decat o cauza, un factor de risc pentru tulburarile de spectru autist.

Citeste si:  Daca mancam prajeli, dublam riscul aparitiei cancerului

In prezent se considera ca peste 30 de gene contribuie la instalarea autismului, unele combinatii intre acestea permitand factorilor de mediu (cum sunt pesticidele si infectiile) sa declanseze tulburarea.

Sursa: dailymail.co.uk

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.