
Care sunt cauzele ce produc probleme ale unghiilor? Un organism sanatos va prezenta o culoare piersicie-rozalie a unghiei. In cazul In care apare o problema in functionarea normala a organismului unghiile o vor arata:
– lipsa vitaminei A si a calciului produce uscarea si lipsa de stralucire a unghiilor.
– lipsa proteinelor, acidului folic si a vitaminei C provoaca despicaturi in cuticulele care inconjoara unghia. De asemenea din cauza lipsei de proteine mai pot aparea si dungi albe pe unghii.
– exfolierea unghiilor poate fi cauzata de o cantitate insuficienta de acid drohidric.
– psoriazisul provoaca ingrosarea, erodarea sau desprinderea unghiei.
– infectia cu candida face ca unghiile sa devina moi, decolorate, groase si cu forme neregulate.
– astmul, bolile cardiace, emfizemul pulmonar sau bronsita pot face ca unghiile sa capete o culoare albastrie. Dilatarea bronhiilor sau acumularea de lichid limfatic in tesuturi fac ca unghiile sa devina galbene.
– lipsa de vitamina B12 poate duce la o uscare excesiva a unghiilor, la curbarea lor spre varf si la innegrirea lor.
– o deficienta de zinc poate duce la aparitia petelor albe pe suprafata unghiilor si la fragilitatea acestora.
– deficienta fierului (anemia feripriva) face unghiile palide, subtiri, casante, cu santuri si sa se rupa usor.
– crapaturile si taieturile de pe suprafata unghiilor indica o nevoie de lichide a organismului.
– pielea inrosita din jurul cuticulelor poate fi cauza unui metabolism incet sau a unei lipse de acizi grasi esentiali.
Cum putem imbunatati sanatatea unghiilor?
– Pentru a trata unghiile care se crapa sau se rup va recomandam sa consumati suc de morcov, oua, lapte, peste gras si ficat pentru a creste aportul de vitamina A. Puteti lua si suplimente cu untura de peste.
– Contra petelor albe mancati fructe de mare, carne de pasare si cereale integrale pentru a spori aportul de zinc si vitamina B.
– Contra infectiilor micotice si bacteriene sporiti imunitatea mâncând ceapa, usturoi, alimente cu vitamina C si flavonoide (fructe si legume), alimente bogate in zinc (nuci, crustacee) si alimente cu acizi grasi omega-3 (seminte, peste gras, ulei de rapita).
– De asemenea contra infectiilor cu ciuperci tamponati sau masati unghiile cu un amestec din 5 picaturi de ulei din arbore de ceai si 5 de ulei de galbenele.
– Tot contra infectiilor puteti folosi un amestec din 5 picaturi de ulei de eucalipt, 10 picaturi de ulei de arbore de ceai si galbenele si 2 linguri de ulei de migdale dulci.
– Daca problemele unghiilor sunt cauzate de psoriazis mâncati alimente cu continut de acizi grasi esentiali (peste gras, cereale, nuci, seminte).
– Pentru intarirea unghiilor luati laptisor de matca, spirulina sau alge marine. Puteti alege si o metoda de tratament: amestecati Intr-un bol miere si ulei de masline In cantitati egale, adaugati apoi un galbenus, amestecati bine si bagati vârfurile degetelor inauntru.
sursa: www.etratamente.ro