
Schimbarile hormonale asociate varstei, desi mai frecvent intalnite la femei si reunite sub denumirea de „menopauza”, pot afecta in egala masura si barbatii, provocand oboseala, schimbari de dispozitie, scaderea libidoului, caderea parului, probleme de concentrare si crestere in greutate.
Expertii estimeaza ca circa 5 milioane de barbatii se confrunta cu aceste probleme, insa numarul ar putea fi mult mai mare de vreme ce in mod frecvent simptomele sunt ignorate.
Hipogonadismul masculin se produce atunci cand testiculele nu mai produc suficient testosteron, hormon care joaca un rol cheie in dezvoltarea fizica a barbatilor. Cand nivelul testosteronului scade, barbatii pot experimenta schimbari fizice si mintale semnificative.
„Afectiunea este de intalnita”, explica urologul Robert Brannigan, de la Spitalul Northwestern Memorial (Chicago, Statele Unite), „insa din pacate, estimam ca 95% dintre cazuri raman nediagnosticate si astfel netratate. Ignorate fiind, simptomele ajung sa scada calitatea vietii pacientului”.
Modificarile hormonale sunt un aspect normal al inaintarii in varsta. „La femei, ovulatia inceteaza si productia de hormoni scade drastic intr-o perioada relativ scurta, in timp ce la barbati modificarile hormonale se petrec mai lent, nivelul de testosteron scazand cu circa un procent in fiecare an, incepand cu finalul celui de-al treilea deceniu de viata”, explica Brannigan. Mai mult decat atat, pana la varsta de saptezeci de ani, scaderea nivelului de testosteron poate ajunge sa reprezinte peste 50% din valorile initiale.
Optiunile de tratament in hipogonadismul masculin includ terapia de inlocuire hormonala prin implanturi de granule, geluri topice, plasturi si injectii. Prin acestea forma de terapie, pot fi restaurate functiile sexuale, muschii isi recapata vigoarea, nivelul de energie creste, iar starea generala de sanatate se imbunatateste.
„In prezent cazurile de hipogonadism masculin sunt mai frecvente decat cu zece ani in urma”, afirma Brannigan. „Cu toate acestea, multi barbati continua sa sufere in tacere din cauza lipsei de informare cu privire la aceasta problema de sanatate. Pentru ca hipogonadismul poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, este important ca barbatii sa acorde atentie corpului lor si sa discute deschis despre simptomele pe care le au cu medicul lor, astfel incat cauza acestora sa fie identificata corect si afectiunea sa fie tratata corespunzator”.
Hipogonadismul masculin poate fi diagnosticat printr-un simplu test de laborator. Diagnosticul precoce este esential in special pentru ca tulburarea este in prezent corelata unor afectiuni cronice precum hipercolesterolemia, diabetul, bolile cardiovasculare si infertilitatea.
Sursa: Northwestern Memorial Hospital