
Calatoriile frecvente in zone cu fus orar diferit sau lucrul in ture au un impact negativ asupra creierului, provocand probleme serioase de memorie si invatare mult timp dupa revenirea la fusul orar sau programul normal, avertizeaza psihologii de la Universitatea Berkeley (Statele Unite).
Timp de patru saptamani, cercetatorii au supus cobaii, de doua ori pe saptamana, la „ture” de sase ore, echivalentul unui zbor cu avionul intre New York si Paris, masurand in acest rastimp si la o luna dupa revenirea la programul normal, performantele cobailor in ceea ce privea invatarea si memoria.
Cum era de asteptat, in perioada in care cobaii eu fost supusi unui tipar dereglat de somn, acestia executau cu dificultate sarcini de invatare simple, la care cobaii din grupul de control nu aveau probleme. Surprinzator a fost insa faptul ca aceste dificultati persistau chiar si la o luna dupa revenirea la un program de somn normal.
Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit modificari permanente ale creierului, in special in regiunea hipocampusului, parte a creierului care joaca un rol esential in memorie. Comparativ cu cobaii din grupul de control, cei supusi experiementului prezentau o injumatatire a numarului de neuroni noi in hipocampus. In mod normal, la varsta adulta capata permanent neuroni noi, fapt ce faciliteaza invatarea si buna functionare a memoriei.
Rezultatele studiului sunt cu atat mai semnificative cu cat in perioada vacantelor, oamenii tind sa calatoreasca mai mult in zone cu fus orar diferit, ceea ce ii face susceptibili la o scadere a performantelor intelectuale odata cu reintrarea in programul normal de lucru.
Aceluiasi pericol ii sunt supuse si persoanele care au meserii de natura sa impuna lucrul in schimburi. „Perturbarea repetata a ritmurilor circadiene poate provoca pe termen lung diminuarea capacitatii de invatare si a memoriei, indiferent daca persoana respectiva obisnuieste sa calatoreasca des pe distante lungi ori este insotitor de zbor, asistent medical sau muncitor”, explica Lance Kriegsfeld, coordonatorul studiului.
Pentru a contracara aceste efecte, specialistii recomanda ca dupa o calatorie cu avionul intr-o zona cu fus orar diferit, sa nu se revina direct la programul obisnuit; mai degraba, se va lua un repaos de o zi pentru fiecare ora cu care variaza fusul orar. Persoanelor care nu calatoresc, insa muncesc in schimburi, li se recomanda sa doarma in timpul zilei numai in camere in care luminozitatea poate fi diminuata pana la nivelul celei de noapte, iar zgomotele de afara sunt complet izolate.
Sursa: Universitatea Berkeley (Statele Unite)