fbpx

Miracolele naturii in alimentatie – ceaiul verde I

Ceaiul verde este un aliment natural cu multe rezultate promitatoare in lupta impotriva anumitor maladii si afectiuni. Marea sa putere sta insa in eficienta profilactica: ajuta la prevenirea cancerului.

Intrucat ceaiul verde poate fi baut in cantitati mari fara nici un fel de probleme, eficacitatea sa biologica poate fi pusa pe deplin in valoare. Ceaiul verde este adecvat pentru afectiuni relativ inofensive, dar persistente, ca de exemplu durerile de cap. In cazul unor boli grave sau cronice, el trebuie insotit de o medicatie corespunzatoare. Poate constitui un suplimente eficace al tratamentului medical.

De precizat ca si copiii cu varsta de peste sase ani pot sa bea ceai verde. In schimb, pentru cei mai mici de sase ani, este preferabil sa se aleaga un sortiment de ceai mai usor. La scolari, ceaiul verde este foarte util pentru concentrare si pofta de mancare, dar nu li se va da prima infuzie, care contine cofeina. In cazul in care copilul nu este inca obisnuit cu gustul usor amarui al ceaiului, acesta poate fi indulcit la inceput cu putina miere sau amestecat cu suc diluat de portocale, mere sau alte fructe. Astfel, ceaiul devine mai atractiv pentru ochi si gust si totodata este imbogatit in vitamine si substante minerale. Vanilia, scortisoara si alte condimente sunt de asemenea indicate.

Citeste si:  Boala Alzheimer in Romania si in lume: statistici si perspective

Ceaiul verde si bolile inimii si ale aparatului circulator
EGCG, flavonele, saponinele si vitaminele previn depunerile daunatoare pe peretii vaselor de sange, fluidizeaza sangele si reduc riscul unui infarct sau atac de apoplexie.
Stresul joaca si el un rol in aceste ‘boli manageriale’, iar ceaiul verde combate stresul. De aceea, o dieta bogata in ceai este utila in caz de hipertensiune arteriala, nivel ridicat al colesterolului, daca a survenit deja un infarct sau un atac de apoplexie, angina pectorala si insuficienta cardiaca.
In esenta, toate aceste boli sunt urmari ale arteriosclerozei avansate.

Ceaiul verde coboara nivelul colesterolului LDL ‘rau’ din sange, cel care se depune in principal pe peretii vaselor de sange si ridica nivelul colesterolului HDL ‘bun’, cel care nu se depune. In plus, ceaiul verde scade in mod activ presiunea sanguina si mentine fluiditatea sangelui, astfel incat nu se pot forma atat de usor cheaguri. De aceea, persoanele cu un risc de factor ridicat pentru bolile inimii si ale aparatului circulator (stres, fumat, hrana nesanatoasa, sedentarism, hipertensiune arteriala) trebuie sa bea cat mai mult ceai verde la masa, astfel incat acesta sa-si poate dezvolta optim efectele pozitive.

Citeste si:  Strategie: Trucuri simple pentru a pierde kilogramele in plus

De asemenea, oamenii supusi stresului si suprasolicitarii trebuie sa ia cat mai des pauze de ceai, in timpul carora sa se detaseze complet de agitatia cotidiana si sa se concentreze pe prepararea si savurarea ceaiului. Pentru intarirea efectului calmant, se opareste o lingurita de roinita uscata cu 150 ml apa, se lasa 10 minute si se amesteca cu ceaiul verde. Doua pana la trei cesti zilnic calmeaza sistemul nervos, asigura un somn linistit si odihnitor si regularizeaza bataile inimii.

In caz ca exista deja o usoara boala de inima se pregateste o infuzie dintr-o lingurita de frunze de paducel si 200 ml apa fierbinte, care dupa 20 de minute se amesteca cu ceai verde. Baut regulat, acest amestec de plante si ceai verde are efect intaritor asupra inimii, favorizeaza irigarea sanguina si mareste capacitatea de efort.

2 Comentarii
  1. eu nu beau in general prea multe lichide, dar cand vad ce scrie aici, cate face ceaiul asta… ma apuc de baut ceai… 🙂

  2. oare chiar asa sa fie?
    atunci ar trebui sa bem zilnic sa ne facem sanatosi,sa numai avem boli de inima,nici colesterol si circ cerebrala sa fie perfecta
    atunci sa bem numai ceai verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.