Medicatia antiepileptica luata in sarcina poate sa nu afecteze IQ-ul fatului

Oamenii de stiinta aduc vesti bune femeilor care urmeaza un tratament cu anti-epileptice si doresc in acelasi timp sa-si alapteze pe cale naturala copiii. Un nou studiu arata ca alaptarea in timpul tratamentului cu anti-epileptice ar putea sa nu afecteze negativ coeficientul de inteligenta (IQ) al copilului.

„Desi sunt necesare studii mai ample, care sa implice un numar mai mare de mame si copii, aceste rezultatele sunt promitatoare pentru femeile care nu doresc sa-si priveze nou-nascutii de beneficiile alaptarii, dar care sunt in acelasi timp obligate sa continuie tratamentul cu anti-epileptice pentru a preveni crizele”, a afirmat dr. Kimford Meador, de la Universitatea Emory (Statele Unite), coordonatorul studiului.

Citeste si:  Rezistenta la efort fizic poate fi sporita prin exercitii de respiratie

In cadrul studiului au fost evaluate 194 de gravide, care urmau un tratament cu un medicament anti-epileptic. Din cei 199 de copii carora le-au dat nastere, 42% au fost alaptati pe cale naturala, pentru ca apoi, cand acestia au implinit varsta de 3 ani, sa fie testati in vederea stabilirii coeficientului de inteligenta.

Citeste si:  Alimentatia si bolile metabolice: notiuni-cheie si metode de preventie

Rezultatele au aratat ca nu exista nicio diferenta intre IQ-ul copiilor alaptati natural, comparativ cu cei alaptati artificial, primii obtinand un punctaj de 99, iar ceilalti de 98.

„Numeroase femei care sufera de epilepsie sunt sfatuite sa nu alapteze, din cauza lipsei de informatii cu privire la aceste medicamente, insa alaptarea are numeroase efecte pozitive pentru copil si mama deopotriva, printre care putem numi scaderea riscului de boli cardiovasculare, diabet si obezitate, la copil, si de cancer ovarian si de san, la mama”, a explicat autorul studiului. „Acest studiu subliniaza nevoia urgenta de a obtine mai multe date privind trecerea medicamentelor anti-epileptice in laptele matern si efectul pe termen-lung al acestora”.

Citeste si:  Costul serviciilor stomatologice la nivel european valoreaza 65 miliarde Euro

Sursa: American Academy of Neurology


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.