
Specialistii sunt de parere ca, in ciuda functionalitatii sale, masina de spalat constituie un „refugiu” pentru bacterii, care astfel ajung pe hainele si pe pielea noastra. Un nou studiu microbiologic realizat in Statele Unite explica la ce pericole ne expunem daca spalam rufele in masina de spalat, la temperaturi mici.
Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, a efectuat un studiu extensiv cu privire la proliferarea microbilor in interiorul masinilor de spalat rufe, ajungand la concluzia ca articolele vestimentare mici – cum este lenjeria intima – sunt cei mai mari vinovati, din cauza prezentei pe ele a materiei fecale si a altor tipuri de bacterii.
„Daca la o spalare introducem in masina de spalat doar lenjerie intima, in apa folosita vor fi prezente circa 100 de milioane de bacterii E.coli, care vor fi impregnate in hainele pe care le spalam la urmatorul ciclu”, a explicat Gerba pentru ABC News, adaugand ca, in medie, pe un articol de lenjerie intima se regaseste un decigram de reziduuri fecale.
Materia fecala poate contine numeroase tipuri de microbi, inclusiv virusul hepatic A, rotavirusul, salmonella si E.coli.
De cele mai multe ori, atunci cand spalam rufe, ne incredem in capacitatea detergentilor de a elimina murdaria si bacteriile, insa specialistii subliniaza ca bacteriile nu pot fi “ucise” decat cu clor sau apa foarte fierbinte. In caz contrar, acestea vor ramane pe mainile noastre si in masina de spalat.
„Apa fierbinte pe care o folosesc oamenii de obicei nu este suficient de… fierbinte. Pentru a ucide microbii, apa trebuie sa aiba intre 140 si 150 grade Celsius”, recomanda Philip Tierno, si el profesor de microbiologie la Universitatea din New York si autor al cartii „Viata secreta a microbilor”.
Daca obisnuim sa spalam rufele cu apa la temperaturi mai scazute, specialistii recomanda sa ne spalam pe maini dupa scoaterea lor din masina de spalat, in special atunci cand spalam rufele copiilor.
Sursa: ANI