
O substanta care se gaseste in mandarine are potentialul de a preveni obezitatea si a oferi protectie impotriva diabetului de tip II si chiar a aterosclerozei, conditie medicala responsabila pentru majoritatea accidentelor cardio-vasculare. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Western Ontario (Statele Unite) efectul benefic se datoreaza unui flavonoid din mandarine, denumit nobiletina.
Intr-un model de laborator al sindromului metabolic, doua grupuri de cobai au fost hraniti cu o dieta „vestica” – bogata in grasimi si zaharuri simple. Primul grup a devenit obez, manifestand toate simptomele asociate sindromului metabolic – hipercolesterolemie, valori ridicate ale trigliceridelor, rezistenta la insulina, ficat „gras”.
Cel de-al doilea grup a primit, alaturi de dieta, cantitati reduse de nobiletina, observandu-se ca – in ciuda alimentatiei – greutatea si valorile colesterolului, trigliceridelor, insulinei si glucozei au ramas neschimbate. Nobiletina a contribuit la prevenirea acumularii de depozite de grasime in ficat, stimuland genele implicate in procesul de ardere a grasimilor si inhiband acele gene responsabile cu producerea de grasime.
Studiile pe termen lung au aratat ca substanta protejeaza impotriva aterosclerozei. Pasul urmator il va constitui cercetarea efectelor nobiletinei pe modele umane.
Sursa: ANI