fbpx

Mancarea sanatoasa tine depresiile la distanta

Poate ca multi ar fi de parere ca o masa copioasa si un desert de ciocolata savuros sunt cheia fericirii, insa potrivit unui studiu recent mancarea de tip fast-food si dulciurile nu dauneaza doar siluetei, ci si starii de spirit.

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie si Franta au analizat legatura dintre alimentatia si starea de fericire a 3.486 de barbati si femei, cu o varsta medie de 55 de ani, care impartaseau conditii de munca si de trai similare, relateaza MSNBC.com.

Citeste si:  Cum sa previi imbolnavirea cu hepatita E, noul virus ajuns in Romania

In cadrul studiului, fiecare participant a completat un chestionar care urmarea sa identifice frecventa cu care consumasera anumite portii de alimente in anul precedent, posibilitatile de raspuns variind intre „niciodata” si „de sase sau mai multe ori pe zi”.

Esantionului de cercetare i-au fost puse la dispozitie doua tipare alimentare: unul alcatuit din „alimente integrale”, care presupunea un aport zilnic ridicat de fructe, legume si peste; iar al doilea alcatuit din „alimente procesate”, adica prajeli, dulciuri, carne gatita, produse lactate grase si condimente.

Dupa cinci ani, aceeasi participanti au completat un chestionar care evalua diferite simptome de depresie.

Dupa ce au fost luati in considerare factori precum varsta si sexul, cercetatorii au ajuns la concluzia ca aportul ridicat de alimente procesate creste riscul de aparitie a depresiei, in timp ce persoanele care mancau alimente sanatoase erau mai putin expuse acestui risc.

Citeste si:  Maselele de minte: sursa valoroasa de celule stem

„Descoperirea releva o puternica legatura intre dieta si simptomele depresiei, chiar in lumina analizarii unei palete largi de factori socio-demografici sau de comportamente sanatoase, precum evitarea fumatului, activitatea fizica si starea generala de sanate”, afirma autorul studiului, dr. Tasnime Akbaraly, adaugand ca efectul dietei asupra starii de spirit nu s-a modificat nici dupa ajustarea celorlalti indicatori luati in calcul.

Studiul a afost publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.