fbpx

Mai puternic, mai sanatos, mai rapid doar cu PLX!

Suplimentul minune pentru sportivi – cu PLX te refaci de doua ori mai repede!

Nimic nu mai pare greu cu PLX!

Stim cu totii ca exercitiile fizice sunt benefice pentru sanatate. Dar ati vazut cum arata un om dupa ce a terminat, de exemplu, un maraton? Indiferent cat de antrenat ar fi organismul lui, pentru o perioada de timp – mai scurta sau mai lunga – arata si se simte ca un om batran. Il dor muschii – poate avea chiar crampe musculare puternice – sta cocosat din cauza durerilor de stomac si, per total, se simte lipsit de putere. Ni se pare normal dupa un astfel de efort intens. Dar, atunci, ne intrebam cat de mult bine i-a facut acest exercitiu? Iar ceea ce inseamna un maraton pentru un om antrenat, pentru un altul se poate masura in cateva sute de metri de alergare, cateva minute de fitness la sala sau intr-o munca fizica in aer liber timp de cateva ore sau chiar intr-o zi extenuanta de mers prin oras.

In urma cu cativa ani, cercetarile au aratat ca, de fapt, pe parcursul unei probe sportive un atlet genereaza radicali liberi care produc distructii semnificative AND-ului. E vorba de fapt de un paradox: de ce o activitate aparent sanatoasa conduce la efecte nedorite prin distructii ale anumitor molecule si leziuni ale tesuturilor? Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nu exercitiile fizice in sine sunt benefice pentru organism, ci perioada de recuperare de dupa efort este cea care are efecte pozitive asupra sanatatii. Putem rezuma asta in sintagma „ceea ce nu ne omoara, ne face mai puternici”.

Ce se intampla de fapt? In timpul exercitiului fizic se realizeaza o crestere a consumului de oxigen care conduce la modificarea raportului intracelular antioxidanti/oxidanti. Acest lucru reprezinta un pericol major pentru celule care sufera alterari morfo-functionale.

(Practic, in timpul acestui efort, fluxul sanguin este deviat de la organele care nu sunt implicate direct, cum ar fi, de exemplu, tubul digestiv si anexele, fiind canalizat preferential spre structurile anatomice implicate activ. In zonele in care fluxul sanguin a fost deviat apare o acuta lipsa a oxigenului numita hipoxie. Cand antrenamentul sportivului ia sfarsit, sangele navaleste inapoi in organele pana atunci private de flux sanguin. Acest proces – numit si reperfuzie ischemica – a fost considerat ca avand legatura cu eliberarea unei concentratii ridicate de radicali liberi. Si mai exista o latura a acestui fenomen: muschii implicati in asa-numitele exercitii de epuizare cum sunt de exemplu, sprinturile sau saritul corzii, pot suferi perioade de privare a oxigenului, iar atunci cand exercitiul ia sfarsit, sangele navaleste inapoi in muschiul privat de flux sanguin pana atunci, iar concentratia radicalilor liberi explodeaza in acel muschi.)

Dar, asa cum aratam mai sus, cercetarile au demonstrat ca in perioada de recuperare, beneficiile, obtinute prin sinteza de substante cu rol protector, depasesc distructiile si, in acest mod, in final, organismul va fi mai puternic si mai rezistent la actiunea agresiunilor din mediul inconjurator.

Totusi, acest proces este unul de durata. Studii realizate de catre cercetatorii Universitatii de Stat din Oregon SUA au monitorizat nivelul distructiilor ADN-ului la atleti. La sase zile dupa desfasurarea probelor sportive, nivelul ADN alterat nu revenise la valorile dinaintea desfasurarii competitiei insa era semnificativ redus, cel mai probabil datorita activarii imecanismelor antioxidante cu rol protectiv. In acest context se poate afirma ca distructiile oxidative induse de exercitiile fizice au efect benefic intr-un mod asemanator cu efectele protectoare exercitate de vaccinare.

Citeste si:  Mi s-a rupt apa

Problema se pune insa, cum putem scurta aceasta perioada de recuperare pentru ca sportivii sa se poata antrena mai mult si obtine performante mai bune?

Dintre toate produsele vegetale si suplimentii cu proprietati antiinflamatorii si antioxidative, s-a constatat ca cea mai buna solutie o reprezinta extractul de Lemon Verbena (PLX). (Este vorba despre un extract obtinut dintr-o specie de flori din vestul Americii de Sud, ce a fost adusa in Europa de spanioli si portughezi.)

foto

Intr-un studiu recent, cercetatorii au aratat ca utilizarea PLX nu numai ca nu afecteaza producerea de enzime cu efect antioxidant indusa de exercitiile fizice, ci, din contra, activitatea glutationreductazei (un antioxidant important pentru celule) a fost mai crescuta in grupul care a primit PLX. Administrarea extractului a indus cresterea activitatii antioxidante a neutrofilelor (cel mai numeros tip de leucocite, ce joaca un rol major in apararea antiinfectioasa primara a organismului) prin stimularea sintezei de enzime cu efect antioxidant.

(Astfel,un prim studiu a fost realizat pe sportivi de sex masculin cu varste cuprinse intre 19-23 de ani, care au inceput un antrenament aerobic pe durata a 21 de zile. Un grup a primit 1,8 grame/zi extract de plante PLX, iar un altul, placebo. S-au efectuat analize de sange in ziua de dinaintea inceperii antrenamentului si in ziua 21, in urma carora au fost izolate limfocite, eritrocite si plasma. De asemenea, au fost masurati si alti parametri ca enzime antioxidante si markeri de stres oxidativ. S-a observat la grupul care a consumat PLX o crestere a nivelului de colesterol bun (HDL), o scadere modesta a numarului de eritrocite, activarea glutationreductazei a fost observata in eritrocite si limfocite, insotita de niveluri mai scazute de markeri de stres oxidativ.

Citeste si:  Colesterol

Un alt studiu s-a axat pe observarea activitatii enzimelor antioxidante si a markerilor de stres oxidativ in neutrofile. In plus au fost analizate procesele inflamatorii si daunele musculare. Pentru grupul de sportivi ce a primit PLX s-a observat o reducere a daunelor oxidative la nivelul neutrofilelor, dar si o scadere a nivelului activitatii transaminazelor serice, care indica o protectie a tesutuluimuscular.)

In concluzie, administrarea PLX a demonstrat ca exercita efect protectiv asupra neutrofilelor, reduce afectarea musculara si inflamatia acuta la sportivii care fac efort fizic sustinut si, mai mult decat atat, nu blocheaza reactiile celulare adaptative induse de efort.

PLX nu se adreseaza doar sportivilor de performanta, ci tuturor persoanelor care desfasoara activitati care presupun efort fizic, solicitarea aparatului locomotor. Prin prezenta acizilor grasi de tip omega 3 produsul exercita efect protectiv si asupra articulatiilor, ferind cartilagiul articular de distructii.

Asa ca nu numai ca nu trebuie sa incetam sa facem sport, dar acum avem si solutia la indemana pentru a ne stimula organismul in perioada de refacere pentru a ne bucura de toate beneficiile miscarii mai mult si mai rapid. Intr-un mod natural, corpul nostru va deveni mai puternic si mai sanatos intr-un timp mult mai scurt!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.