Mai, luna luptei impotriva cancerului de piele

Inca din 1996, Asociatia Americana pentru Lupta impotriva Cancerului, a declarat luna mai ca fiind luna luptei impotriva cancerului de piele. Toata luna mai, o caravana va strabate Statele Unite, oferind consultatii gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de piele.

Daca am preluat din SUA Valentine’s Day, Halloween si alte sarbatori mai mult sau mai putin cunoscute, de ce nu am prelua si acest obicei al prevenirii si detectarii cazurilor de cancer?

In SUA, cancerul de piele este cel mai comun, cu un million de cazuri noi aparute in fiecare an. Se estimeaza ca unul din cinci americani va face un melanom sau un alt tip de tumoare a pielii in timpul vietii. Desi pentru Romania se pare ca nu exista asemenea statistici, putem sa presupunem ca stam la fel de rau ca si americanii.

Citeste si:  Talasemia

Daca orasele noatre nu sunt inca strabatute de caravane care sa ofere consultatii gratuite, nu ne ramane decat sa avem singuri grija de pielea si implicit de sanatatea noastra. Cel mai important lucru care trebuie facut este aplicarea unei creme cu factor de protectie solara in fiecare zi, fie ca mergi la plaja sau doar in oras. Expunerea indelungata la razele ultraviolete B este principalul factor care duce la aparitia tumorilor maligne ale pielii. Nu conteaza daca preferi crema, lotiunea sau spray-ul, important este sa folosesti un produs cu cel putin SPF 15.

Citeste si:  Copiii trebuie sa poarte ochelari de soare

De cativa ani, ni se repeta ca nu trebuie sa ne expunem la soare intre orele 11:00 si 16:00. Acest lucru este valabil nu numai pentru plaja, ci si pentru drumurile in oras. Soarele este la fel de puternic si la malul marii si in centrul orasului. Hainele subtiri cu maneci lungi si locurile umbrite sunt recomandate atunci cand un drum sub soarele verii nu poate fi evitat.

Daca masurile de precautie nu au fost aplicate la timp sau au esuat, este extrem de importanta prezentarea la consultatia medicala inca de la primele semne de boala. O mare parte din cancerele de piele sunt vindecabile 100% daca sunt depistate si tratate la timp.
Insa la fel de important este ca noi toti sa protejam stratul de ozon asa cum ne protejam pe noi insine. El absoarbe o mare parte din razele ultraviolete atat de nocive, functionand ca o bariera intre noi si soare, o bariera mult mai eficienta decat orice crema de protectie solara.

Citeste si:  Un test efectuat la nastere prezice nivelul de inteligenta al copilului

Pericolul de a dezvolta un cancer al pielii este mai mare la persoanele cu piele si par de culoare deschisa, cu pistrui si multe alunite, la persoanele care au suferit deseori arsuri solare in copilarie si adolescenta si evident, la cei care sunt expusi un timp indelungat razelor ultraviolete naturale sau artificiale.


2 Comentarii
  1. AM SI EU PROBLEME CU PIELEA DE ANUL TRECUT.AM FOST LA CEL MAI BUN DERMATOLOG DIN ORAS DE 3 ORI .AM LUAT DECI 3 TRATAMENTE DAR NICI UN REZULTAT.TRECEAU 2 ZILE APOI APAREAU LA LOC ,ESTE STRESANTCAND MA UIT LA ELE.AM UITAT SA SPUN CA SUNT PE ABDOMEN.CRED CA TREBUIE SA MERG INTR-UN ORAS MAI MARE LA UN SPECIALIST.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.