Investigarea salivei

Please select a featured image for your post

Saliva a carei utilizare in clinici si laboratoare a avut de suferit in detrimentul probelor de sange, a devenit cu timpul o alternativa preferata pentru investigare in biochimia clinica. Insa din anul 1983 pana in prezent s-au publicat aproape 4000 de articole in revistele de specialitate cu privire la teste de diagnostic folosind saliva ca lichid biologic. Cel mai evident avantaj este posibilitatea de recoltare rapida si oriunde: la clinica, spital, acasa, la locul de munca,in timp ce recoltarea sangelui sau a probelor de urina sunt mai dificile,necesitand mai mult instrumentar si o atentie mult sporita, ca si personal medical specializat. De asemenea, repetarea testelor se realizeaza mai usor si se elimina stresul recoltarii sangelui si, mai ales la copii, teroarea acului si plansul. In ciuda retinerilor manifestate in lumea medicala fata de acest fluid,fiind preferate celelalte doua lichide biologice, aceasta minimizeaza riscul contaminarii,atat a pacientului cat si a personalului medical. Deosebit de importanteste modul in care se face recoltarea, pentru a evita modificarea proprietatilor componentelor acesteia sau concentratia lor.
O mare parte din substantele din sange sau urina pot fi detectate in saliva. Dar deoarece concentratia salivara a acestora este de 10 sau de 100 de ori mai mica decatin sange, sunt necesare tehnici de mare sensibilitate, care adeseori sunt si mai costisitoare.
Citeste si:  Ce ne jucam astazi?
Insa utilitatea investigatiilor pe saliva este unanim recunoscuta in cele mai diferite domenii medicale: endocrinologie, medicina interna, stomatologie, toxicologie. Rezultatele obtinute pana in prezent au relevat o concordanta extrem de exacta intre concentratia in sange si cea salivara in cazul a numeroase substante: alcool, anticorpi HIV, o parte din hormoni, parametri cu activitate antioxidanta, markeri ai stresului (fizic, psihic, oxidativ-celebrii radicali liberi vinovati de procesele de imbatrinire a celulelor).
Citeste si:  Alimente bogate in magneziu
Testele bazate pe saliva au o mare valoare diagnostica, deoarece pentru foarte multe componente (anticorpi, hormoni, medicamente) tehnicile suficient de precise permit aflarea concentratiei in sange a acestori compusi. Saliva poate constitui un mediu optim de monitorizare a unor substante chimice toxice pentru oranismul uman – pesticide, nitrati, etc, fiind deasemenea si o modalitalitate de a evalua concentratia acestora in tesuturi. Recoltarea salivei pentru determinarea concentratiilor unor hormoni reprezinta o modalitate de monitorizare a pubertatii precoce sau intarziate, a bolilor glandelor suprarenale, a amenoreei, a dezvoltarii fatului in ultima perioada a sarcinii. Determinarea unor hormoni sexuali in saliva s-a impus ca o metoda neinvaziva de investigare a functionarii ovarelor.
Citeste si:  Cosii
Numeroase studii releva importanta determinarii anticorpilor salivari. De exemplu, studii efectuate la sportivii de performanta au evidentiat ca stresul fizic din perioada competitiilor induce o diminuare a functiei de aparare a salivei fata de radicalii liberi. La acelasi rezultat a condus si un studiu efectuat cu cadre didactice, in timpul anului universitar, si cu studenti dupa o sesiune de examene. Persoanele cu buna dispozitie, cu mult umor, se caracterizeaza printr-o concentratie crescuta de anticorpi, si deci printr-o predispozitie scazuta la afectiuni respiratorii sau ale cavitatii orale. Continuarea investigatiilor pe saliva va conduce cu siguranta la descoperirea unor noi utilitati, saliva putand sa ofere in continuare multe surprize.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.