fbpx

Invata limbajul copilului tau!

Incepand din primele ore de viata, orice parinte isi doreste sa inteleaga mesajele transmise de copilul sau. Ne dorim sa intelegem si sa fim intelesi de copilul nostru. In copilaria mica limbajul este ciudat: gesturi, somatizari, simbolizari.

Somatizarile sunt un limbaj non-verbal esential la varstele mici ale copilului care continua ulterior, pe parcursul intregii vieti. Somatizarile sunt suferinte fizice, prin care fiinta umana trasminte un mesaj ce nu a putut fi exprimat prin cuvinte sau comportamente.

Simbolizarile tin de capacitatea copilului de-a anima si investi cu sentimente si emotii orice obiect neinsufletit. Totul este o lume fantastica, de poveste in care noi ca adulti am uitat de multi ani sa mai comunicam. Vine mai apoi vremea cuvintelor, cand totul este animat, cand povestile se nasc in fiecare clipa, si orice este o lume de vis. Emotiile si sentimentele copilului sunt insufletite, prind viata, sunt asemeni personajelor de poveste. Si aici, adultul din noi a uitat acesta limba minunata a copilariei. Astfel, apare frustrarea de a nu intelege ce doreste sa ne transmita copilul nostru si neputinta de a ajunge in lumea sa minunata pentru a sti cum sa-i daruim experienta, valorile si credintele noastre.

Citeste si:  Definirea musculara

Ne este greu sa acceptam ca orice copil are puterea magica de-a ne intui, de-a ne intelege dincolo de cuvinte. Prin orice copil avem sansa de-a ne aminti si redescoperi lumea minunata a copilariei. Este posibil ca intr-o parte din propria noastra copilarie sa existe tristete, angoase, goluri, blocaje. Firesc si natural vom proiecta aceste neplacute experiente pe copilul nostru, iar acesta sa ne arate cu disperare ca el este o fiinta diferita, unica si irepetabila. Ca nu doreste sa il incarcam cu propriile noastre nevoi, dorinte, vise. Si… iata apare fractura in comunicarea noastra cu acea fiinta iubita, care este parte din noi, insa simultan este o individualitate unica ce are nevoie de-a fi recunoscuta asa cum este.

Cu multa iubire si rabdare, avem posibilitatea de-a ne reconecta la lumea copilariei, povestilor si simbolurilor si astfel sa comunicam sanatos si creativ cu propriul nostru copil.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Nusa Bugeac

Pentru mai multe informatii legate de tematica abordata in acest articol, va invitam sa participati la evenimentul

Citeste si:  Eliberarea tensiunilor din picioare
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.