fbpx

Intoxicatia cu apa

Please select a featured image for your post

Stiu ca pare incredibil sa poata exista asa ceva, pare mai degraba un basm decat o chestiune reala si totusi intoxicatia cu apa exista. Suntem compusi 60% din apa, deci avem nevoie de ea pentru a supravietui. In multe cazuri, chiar daca mancarea nu ne este atat de necesara, nu putem trai fara apa si acesta este un fapt demonstrat stiintific. De ce avem atat de multa nevoie de apa? Pentru ca usureaza si imbunatateste viata organismului nostru: particpa activ in procesele fixiologice, elimina toxinele din organism, regleaza temperatura corpului, ne ajuta in mobilitate etc. De aceea, este foarte important sa consumam apa nu doar atunci cand ne e sete, ci sa incercam sa asiguram cantitatea necesara zilnica a organismului. Acest necesar zilnic depinde in functie de inaltimea, greutatea, varsta fiecaruia, de efortul depus, de tipul de alimentatie, intrucat apa se gaseste in proportie foarte mare in alimente ca si fructele sau legumele.
Citeste si:  Ceaiul verde interactioneaza cu anticonceptionalele
Cata apa inseamna prea multa? Specialistii in nutritie ne sugereaza sa bem cate 30-30 de ml de apa pentru fiecare kilogram pe care il avem, consumand mai multa chiar in sezonul cald. Exagerarile insa, duc la hiperhidratarea organismului, respectiv intoxicatia cu apa. Aceasta este periculoasa in primul rand pentru ca favorizeaza eliminarea masiva de sodiu din organism, datorita urinarii frecvente. Celulele au tendinta de a-si mentine constanta compozitia din mediul extracelular, astfel ca regasindu-se inundate efectiv de apa, vor ataca resursele de sodiu intracelular.
Cum se manifesta intoxicatia cu apa? Ei bine, eliminarea sodiului din organism produce stari de ameteala, confuzie, dureri de cap, greata, modificari ale ritmului cardiac, stop respirator. Cu alte cuvinte, desi considerati ca ati facut un bine consumand o gramada de lichide, ati facut de fapt un rau organismului vostru si l-ati adus in starea de letargie. Cand sunteti suspecti de intoxicatie cu apa, cel mai sigur mod de a depista cu siguranta aceasta afectiune, este de a masura, prin intermediul analizelor de laborator, nivelul de sodiu din sange, care ar trebui sa aiba valorile normale intre 136 si 145 mEq/L.
Citeste si:  Pilula de a doua zi – argumente pro si contra
Care sunt persoanele expuse intoxicatiei cu apa? In primul rand sportivii, care in urma efortului fizic exagerat, ajung la dezhidratare si considera hidratarea excesiva drept raspunsul perfect pentru a-si restabili echilibrul in organism. Este insa foarte important ca rehidratarea sa fie moderata si folosind apa vitaminizata, mai ales pe baza de sodiu. O alta categorie de risc sunt bebelusii si copii la varste foarte mici, care ajung la intoxicatia cu apa datorita consumului exagerat de ceai, lapte diluat sau alte lichide. La fel si orice organism care este supus unei diete drastice de slabit, bazate pe consumul excesiv de lichide (gen apa cu lamaie), combinate cu consumul de fructe si legume in exces.
Citeste si:  Partea inconstienta a relatiei pacient-medic
Pentru a evita atat dezhidratarea cat si intoxicatia cu apa, specialistii recomanda consumul a aproximativ 2 litri de apa pe zi, acesta fiind insa mai mic in cazul persoanelor care au o alimentatie bazata pe fructe, legume, ciorbe. Trebuie avut in vedere ca zilnic, eliminam 300 ml de apa doar prin respiratie, 1000-1500 ml prin urina, 1000 de ml prin transpiratie in timpul sezonului cald. Deci, hidratarea, mai ales pe timpul verii este necesara, insa ca si orice facem, trebuie facuta cu masura. Nu uitati, in cazul unui organism sanatos, consumul zilnic necesar de apa, este reglat de senzatia de sete.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.