
Te asezi in pat, inchizi ochii, iti amintesti ca s-ar putea sa nu iti mai ajunga banii pana la salariu si, daca tot te-ai gandit la munca si salariu, iti mai amintesti si de raportul care trebuie predat maine, dar maine trebuie sa faci si cumparaturi, n-ai timp de toate. Deodata iti dai seama ca ai ochii deschisi si privesti peretele din fata ta. Inchizi ochii si incerci sa adormi, nu reusesti, dar incerci iar si iar si iar. Si cu cat incerci mai tare, cu atat somnul se lasa mai mult asteptat.
Tuturor ni se intampla sa avem cate o noapte mai putin odihnitoare sau chiar sa nu putem dormi deloc. Dar asta nu inseamna ca toata populatia planetei sufera de insomnie. Daca ti se intampla des, cu regularitate, sa adormi greu, sa te trezesti in timpul noptii, sa te trezesti mai obosita decat te-ai culcat, sau sa te trezesti prea devreme dimineata, este posibil sa suferi de insomnie.
E greu de stabilit ce inseamna a te trezi prea devreme sau cat somn ne trebuie pentru a „functiona” in parametri normali. Media este de sapte ore si jumatate pe noapte, dar sunt persoane carora le sunt suficiente si patru – cinci ore de somn, pe cand altele au nevoie de noua sau zece ore ca sa se poata trezi cu adevarat odihnite. Singura trebuie sa iti dai seama de cate ore de somn ai nevoie pe noapte.
Insomnia iti poate afecta nivelul de energie, dispozitia, dar si sanatatea, caci lipsa de odihna iti slabeste sistemul imunitar. Oboseala iti afecteaza puterea de concentrare si viteza reactiilor, ceea ce te poate impiedica sa duci la bun sfarsit activitatile zilnice. Ca sa nu mai vorbim de accidentele, din trafic sau de la serviciu, care se pot produce din cauza oboselii.
Afectiunea este destul de comuna si deseori inceteaza dupa ce s-au identificat si indepartat cauzele ei. Insomnia poate fi provocata de stres, boli psihice (depresie, anxietate, tulburarea bipolara), schimbari aparute in program, mesele prea bogate luate seara, activitatea fizica prea intensa desfasurata seara, schimbarile hormonale (inainte de menstruatie sau la menopauza). Se stie ca o cafea bauta dupa amiaza reduce mult sansele de a avea un somn odihnitor, dar acelasi efect il pot avea unele analgezice, antidepresivele, decongestionantele si unele produse pentru slabit. De asemenea, problemele medicale, precum hipertiroidismul, te pot tine treaza toata noaptea, deci este necesar ca orice boala de care sa suferi sa fie tratata cum se cuvine.
Daca ai eliminat toate cauzele posibile ale insomniei, dar ai in continuare probleme cu somnul, poti incerca aceste lucruri simple, care au toate sansele sa iti fie de ajutor:
– Fixeaza-ti un program de somn si urmeaza-l inclusiv in zielele libere.
– Nu incerca sa adormi. Mai bine citeste o carte sau uita-te la un film pana ti se face somn.
– Fa miscare. Cel putin 20 – 30 de minute pe zi, cu cel putin sase ore inainte sa te culci.
– Renunta la substantele excitante: cofeina, alcool, nicotina.
– Relaxeaza-te. O baie calda sau o gustare usoara inainte de culcare te pot ajuta. Daca folosesti si aromoterapia cu lavanda, ai toate sansele sa adormi rapid.
– Nu dormi in timpul zilei. Iar daca nu se poate, incearca sa nu dormi mai mult de o ora sau mai tarziu de ora 15:00.
– Bea ceva cald. Ceaiul de tei este cunoscut pentru proprietatile sale usor sedative. Te-ar putea ajuta si o cana de lapte caldut, cu miere.
– Asigura-ti conditiile necesare. Ai grija sa fie liniste in casa, temperatura din dormitor se fie potrivita ( intre 15 si 18 grade Celsius) iar camera sa fie bine aerisita.
Multi sunt tentati sa apeleze la somnifere, care par sa rezolve problema cat ai clipi. Somniferele sunt doar o solutie de moment, pe care o folosesti numai daca celelalte metode esueaza si daca ti-au fost prescrise de un medic. Cu cat folosesti mai des pastilele, cu atat cresc sansele tale ca insomnia sa se cronicizeze, caci somniferele provoaca dependenta. Cand vei dori sa renunti la ele, iti vei da seama ca nu mai poti dormi deloc fara „drogul” tau.
Sunt cateva cauze grave ce te impedica sa dormi linistita chiar daca esti obosita. Sunt insa si cateva cauze asupra carora avem control (lumina, fumatul, cafeaua, alcoolul, etc). Pe supermamici.ro puteti gasi un articol interesant referitor la ce anume puteti face pentru niste vise mai placute si un somn linistit.