fbpx

Indepartarea parului nedorit: ce metoda alegem?

Iata ca zilele calduroase isi fac din ce in mai sistita prezenta, iar in garderoba noastra vom include imbracamintea lejera, de primavara sau vara. Aceasta inseamna ca vom acorda din nou o atentie speciala indepartarii parului nedorit de pe corp. Ce metoda alegem insa? Care sunt avantajele si dezavantajele celor mai folosite metode de epilare?

Inainte de a indeparta parul nedorit de pe corp, este bine de stiut ca pe corpul nostru exista doua tipuri de par. Parul vellus este scurt si fin, asemenator unui puf. Majoritatea femeilor au par de tip vellus pe piept, spate si fata. Acesta poate fi mai inchis la culoare, la femeile cu tenul masliniu. Rolul parului vellus este acela de a mentine echilibrata temperatura corpului, avand proprietati izolatoare.

Parul terminal este mai aspru, mai lung si mai inchis la culoare decat parul de tip vellus. Este parul care creste pe cap si, la pubertate, incepe sa acopere axilele si zona pubiana. In unele cazuri, parul terminal poate creste in exces la femei, aparitia fiind provocata de o afectiune denumita hirsutism. Aceasta poate fi corelata altor afectiuni endocrine sau poate fi cauzata de anumite medicamente, cum sunt steroizii.

In materie de indepartare a parului nedorit exista numeroase metode, fiecare avand avantaje si dezavantaje. Este important sa o alegeti pe cea cu care va simtiti cel mai confortabil, luand in calcul ca epilatul nu va va imbunati starea de sanatate, avand mai degraba beneficii estetice.

Lama de ras

Folosind o lama de ras – fie de unica folosinta, fie electrica – parul de la subrat, de pe picioare si din zona inghinala este indepartat. Efectele epilarii cu lama de ras dureaza intre 1 si 3 zile.

Avantaje: Metoda este ieftina si la indemana oricui. Tot ce va trebuie este o lama de ras, o crema sau gel de barbierit (care pot fi inlocuite si cu un sapun delicat) si putina apa calduta.

Dezavantaje: Efectele adverse ale epitatului cu lama de ras sunt iritatiile, taieturile si cresterea parului sub piele. Aceste efecte adverse sunt mai probabil sa apara daca apelati foarte des la aceasta metoda. Cresterea parului sub piele este o problema frecventa: atunci cand parul incepe sa creasca, acesta se dezvolta in tesutul subcutanat, mai degraba decat sa iasa in exterior prin folicul. Apoi se carlionteaza, ducand la iritarea pielii.

Trucuri: Riscul ca pielea sa se irite scade daca va epilati dupa dus, cand pielea este inmuiata. De asemenea, puteti evita taieturile daca intindeti bine suprafata de piele asupra careia actionati cu lama si daca schimbati lama de ras frecvent. O alternativa poate fi si lama de ras electrica, care ofera o mai buna precizie.

Citeste si:  Un om din 10 sufera de fobie sociala

Desi majoritatea persoanelor folosesc lama de ras in sens opus directiei de crestere a parului, pentru a evita cresterea parului sub piele, trebuie sa va obisnuiti sa faceti invers, adica sa va epilati in sensul de crestere a parului.

Pentru a scapa de firele de par crescute sub piele, incercati sa exfoliati pielea de pe zona afectata, indepartand celulele moarte si apoi hidratand pielea cu o crema de corp.

Pentru a preveni infectiile, dezinfectati intotdeauna lama inainte de folosire, iar dupa epilat, aplicati pe piele o substanta antiseptica.

Penseta

Folosind o penseta, firele de par sunt apucate, unul cate unul, de langa radacine, apoi smulse. Pielea trebuie sa fie perfect intinsa, pentru ca metoda sa functioneze. Efectele epilatului cu penseta sunt vizibile intre 3 si 8 saptamani.

Avantaje: Aceasta metoda este foarte ieftina, pentru ca tot ceea ce va trebuie este o penseta. Insa va poate lua foarte mult timp, deoarece firele de par sunt smulse pe rand. Ca alternativa, exista epilatoarele electrice, care functioneaza pe acelasi principiu, insa pot smulge mai multe fire de par deodata. Pretul acestora este relativ scazut, dat fiind faptul ca pot fi intrebuintate pe termen lung.

Dezavantaje: Principalul dezavantaj este durerea. Mai mult decat atat, daca firul de par nu este smuls corect, rupandu-se la nivelul pielii, poate provoca inflamarea si inrosirea folicului.

Epilatoarele electrice sunt potrivite doar pentru indepartarea parului nedorit de pe suprafete mari (de exemplu, picioarele) pentru ca nu ofera un control foarte bun. Acestea nu pot fi folosite in cazul sprnacenelor, unde precizia este foarte importanta.

Trucuri: Pentru a preveni infectiile, sterilizati penseta sau epilatorul electric inainte de fiecare folosire. Pentru aceasta puteti folosi alcool sanitar.

Crema depilatoare

Crema sau spuma depilatoare actioneaza prin indepartarea parului de la suprafata pielii, fara a indeparta si radacina acestuia. Crema contine o substanta care interactioneaza cu o proteina structurala a parului, ducand la dizolvarea lui. Efectele sunt vizibile intre cateva zile si 2 saptamani.

Avantaje: Cremele depilatoare actioneaza rapid si pot fi cumparate din orice farmacie, la preturi rezonabile. Cel mai bine funtioneaza pe picioare, axile si zona inghinala. Anumite formule pot fi folosite si pe fata, insa acest lucru trebuie sa apara specificat pe ambalaj.

Citeste si:  Suplimentele de vitamina D reduc riscul de diabet la copii

Dezavantaje: Mirosul specific poate constitui un dezavantaj pentru unele persoane. De asemenea, daca aveti pielea sensibila, substantele chimice continute va pot provoca o reactie alergica, care poate rezulta in iritatii si inflamarea pielii.

Cremele depilatoare pot sa nu fie foarte eficiente daca aveti parul aspru.

Trucuri: Cititi cu atentie ingredientele si instructiunile de folosire. Intotdeauna respectati timpul de actiune, pentru cele mai bune rezultate.

Inainte de a folosi produsul in zona inghinala, verificati pe ambalaj daca este sigur sa-l folositi. Pentru zonele delicate, cremele depilatoare trebuie sa aiba o formula speciala.

Ceara

Un strat subtire de ceara moale este aplicat pe zona unde creste parul nedorit. Apoi este aplicata o fasie de material textil special, care este indepartat rapid, elimnand firele de par cu tot cu radacina, precum si celulele moarte. Epilarea cu ceara poate fi realizat acasa sau la un salon de furmusete. Efectele raman vizibile timp indelungat, de la 3 la 6 saptamani.

Avantaje: Epilatul cu ceara lasa pielea delicata, iar firele de par cresc mai greu. Kiturile de epilat cu ceara pentru acasa sunt disponibile in farmacii si usor de utilizat. Firele noi de par sunt mai fine si mai putin vizibile decat daca ati folosi alte metode, precum epilatul cu lama de ras.

Dezavantaje: Pentru multe persoane principalul dezavantaj il constituie disconfortul. Dat fiind ca metoda functioneaza prin smulgerea parului din radacina, procedura poate fi dureroasa. La unele persoane, dupa epilat poate aparea temporar roseata, inflamatii si iritatii.

Adolescentilor care se afla sub tratament anti-acneic nu le este recomandata epilarea cu ceara, deoarece acele medicamente cresc sensibilitatea pielii. La fel, persoanele care au alunite sau au suferit arsuri de soare pe zonele pe care doresc sa le epileze, ar trebui sa evite ceara.

Trucuri: Pentru ca epilatul cu ceara sa dea rezultate maxime, lungimea firelor de par trebuie sa fie de circa 6 milimetri. Asa ca renuntati cateva saptamani la epilatul cu lama, apoi optati pentru ceara. Aceasta metoda este potrivita pentru picioare, zona inghinala, subrat si sprancene.

Epilarea profesionala cu ceara poate fi relativ mai scumpa decat alte metode. Insa va poate fi de ajutor sa mergeti prima data la un salon de frumusete, pentru a vedea cum „opereaza” profesionistii, urmand ca apoi sa va achizitionati propriul kit de epilare.

Nu este indicat sa va epilati cu ceara dupa si inainte cu o saptamana de menstruatie. Schimbarile hormonale care se petrec in acea perioada pot creste sensibilitatea pielii si impiedica indepartarea completa a parului nedorit.

Citeste si:  Conferinta cu tema "Actualitati privind reabilitarea pulmonara si ventilatia mecanica la domiciliu", 10 - 12 mai 2012

Electroliza

De-a lungul mai multor sedinte, un specialist insereaza un ac foarte subtire in folicul, trimitand un curent electric catre radacina firului de par si distrugandu-l. Pentru epilarea unei zone restranse, precum buza superioara, pot fi necesare intre 4 si 10 ore, iar pentru o zona mai extinsa, precum cea inghinala, sedintele pot insuma 8-16 ore. Efectele se doresc a fi permanente, insa la unele persoane se poate observa ca parul creste din nou.

Avantaje: Principalul avantaj este faptul ca parul este indepartat permanent sau cel putin pentru perioade foarte lungi de timp – de ordinul anilor.

Dezavantaje: Electroliza este o metoda scumpa si de durata, fiind indicata de obicei doar pentru zone restranse: buza superioara, sprancene, axile. Unele persoane considera procesul dureros, dupa tratament existand si riscul uscarii pielii, aparitiei de cicatrice sau inflamatii. Daca acele nu sunt corespunzator sterilizate, exista si pericolul infectiilor.

Laser

Un laser este directionat catre folicul, prin piele, unde stopeaza cresterea firului de par. Aceasta metoda este mai degraba eficienta la persoanele cu tenul deschis si parul negru, deoarece melanina (pigmentul colorat) din peri absoarbe mai multa lumina. Efectele pot fi permanente.

Avantaje: Aceasta metoda are efecte pe termen lung si poate fi aplicata concomitent pe zona extinse de piele.

Dezavantaje: Principalul dezavantaj este costul ridicat al procedurii. Efectele adverse pot include inflamatii si inrosirea pielii.

Trucuri: Aplicarea de comprese reci pe zonele tratate cu laser poate diminua inflamatia survenita dupa epilare. Inainte de tratament evitati sa va expuneti la soare – astfel, rezultatele vor fi mai bune.

Medicamentele

Unguentele si cremele pe baza de eflornitina se pot dovedi utile daca doriti ca parul de pe corp sa devina mai putin aspru si mai deschis la culoare – similar parului vellus. Crema poate fi aplicata de doua ori pe zi pana la obtinerea rezultatelor dorite. Consultati medicul dermatolog inainte de folosirea cremei.

Medicatia antiandrogena este o alta metoda recomandata de medici pentru a reduce aparitia parului nedorit. Deoarece hormonii androgeni sunt responsabili cu cresterea parului, aceste medicamente pot reduce aparitia sa, prin blocarea productiei de hormoni. Pentru a le spori efectul, aceste medicamente sunt de obicei prescrise in combinatie cu contraceptive orale. Administrarea acestor medicamente nu se face decat cu sfatul medicului specialist.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.