fbpx

Hot spot sanatate – colesterolul

Please select a featured image for your post

Colesterolul va fi intotdeauna un subiect fierbinte, cu atat mai mult cu cat bolile cardiovasculare fac tot mai multe victime in fiecare an iar colesterolul este una dintre cauzele declansarii lor. Am auzit atat de multe despre colesterol incat m-am gandit ca ar prinde bine sa va fac un rezumat, astfel incat sa stiti de ce sa va feriti, si ce e bun pentru organismul vostru. Ca sa intelegem exact cu ce ne luptam, trebuie sa intelegem ce este colesterolul. Colesterolul este o substanta grasa, cunoscuta popular ca si „grasimea din sange”, substanta care se gaseste in toate celulele organismului intrucat ajuta la formarea membranelor acestora si este esential in realizarea unor functii importante ale organismului. Ok, si daca tot e atat de important… cand devine daunator? Colesterolul este fie produs de organism fie asimilat din alimentatie. Atunci cand consumam alimente grase in exces sau avem un stil de viata alimentar bazat pe astfel de produse, riscam ca nivelul colesterolului sa creasca mult peste cel admis si astfel devenim vulnerabili in fata afectiunilor cardiovasculare.
Intrucat colesterolul nu se dizolva in sange, el este transportat de lipoproteide, acestea pot fi cu densitate mica, cauzand „colesterolul rau” care se depune pe peretii arterelor, sufocandu-le. „Colesterolul bun”, sau cel transportat de lipoproteidele cu densitate mare, are efectul opus, ajutand la curatarea arterelor si a sangelui.
Citeste si:  Inteligenta copiilor poate fi stimulata cu ulei din ficat de cod
Cat de periculoasa este cresterea colesterolului? Destul de periculoasa am spune, avand in vedere ca un procent de pana la 40% dintre persoanele care au constant colesterolul marit, ajung in timp sa sufere de boli cardiovasculare grave. Factorii care influenteaza cresterea colesterolului sunt: consumul in exces de alimente grase, lipsa de miscare, faptul ca organismul asimileaza mai mult colesterol decat are nevoie dar cresterea colesterolului poate fi si un simptom al hipotiroidismului, astfel ca tiroida isi pierde functia de ardere a substantelor grase.
Citeste si:  Imunitate scazuta iarna
Cum tratam colesterolul? In primul rand este vorba despre adoptarea unei diete echilibrate, insa de multe ori este nevoie si de interventie medicamentoasa. In general, in tratarea colesterolului sunt indicate dietele de tip mediteranean, bazate pe fructe, legume, ulei de masline si rapita, peste si ulei de peste, care sunt bogate in acizi grasi si omega 3, precum si nuci de genul fistic, migdale, alune, cu conditia sa nu fie prajite in ulei. Alte alimente care ajuta la neutralizarea colesterolului rau sunt prunele uscate, fasolea si vinetele, precum si taratele de ovaz. Alimente de evitat sunt bauturile racoritoare carbogazoase, in special cele cu adaos de zahar, produsele de patiserie, care sunt adevarate bombe calorice, dulciurile de orice fel, branza telemea, branza de burduf, cascavalul care sunt produse lactate foarte grase si trebuiesc inlocuite in totalitate cu produse degresate. Si sa nu uitam de viciile care desi unora ne fac viata mai frumoasa, nu ne ajuta in lupta cu colesterolul – cafea, in mod deosebit specialitatile cu frisca, ciocolata, zahar precum si alcoolul.
Citeste si:  Angajatii Europharm Distributie, voluntari pentru construirea de locuinte pentru familiile defavorizate
Pentru a va asigura ca va mentineti nivelul colesterolului in limite normale, aveti grija sa consumati minim 2 litri de apa pe zi, sa faceti minim 30 de minute de miscare, chiar si plimbare si sa inlocuiti zaharul cu mierea, omleta de la micul dejun cu cerealele integrale, dulciurile cu fructe proaspete si mancarea de la fast-food cu salate bogate de legume.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.