Please select a featured image for your post
Ce este hernia de disc?
Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii). Ruperea inelul fibros (care are rolul de a mentine discul pe loc), permite nucleului central sa alunece in afara. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal. Hernia de disc poate sa afecteze nivelul inferior al coloanei (lombar), nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic.
Ce este un disc spinal?
Discul spinal este o formatiune moale care se gaseste intre vertebrele coloanei. O data cu inaintarea in varsta discurile spinale devin mai rigide. La persoanele tinere discul este moale si elastic, insa, asemenea multor altor structuri ale corpul uman, discul isi pierde gradat elasticitatea si devine mai vulnerabil la traumatisme. La circa 30% din populatie (inclusiv persoanele de 30 de ani), investigatiile imagistice arata o deteriorare a discurilor spinale.
Ce se intampla atunci cand un disc este herniat?
Atunci cand discurile devin mai rigide, ele se pot rupe. Cand discul se rupe, o portiune din discul spinal iese in afara limitelor sale normale, conditie ce conduce la aparitia herniei de disc. Cand un disc herniat iese dintre vertebre, nervii spinali si coloana vertebrala pot fi afectate. In mod normal, in jurul coloanei vertebrale si a nervilor spinali exista o asa-numita „zona de siguranta”, insa daca discul se deplaseaza semnificativ, atunci aceste structuri pot fi compresate.
Care sunt cauzele aparitiei herniei de disc?
Degenerearea inelului fibros este, de obicei cauza hernierii unui disc. Hernia de disc mai poate sa apara si in urma unor traumatisme la nivelul coloanei (accidente rutiere sau sportive, caderi de la inaltime, expuneri la vibratii, miscari bruste, eforturi intense) care determina fisurarea inelului fibros si impingerea nucleului pulpos in afara.
Care sunt factorii care conduc la aparitiei herniei de disc?
Exista trei tipuri de factori: predispozanti,favorizanti si determinanti.
factorii predispozanti sunt: anomalii congenitale( lombalizarii,spina bifida) constitutia individuala insuficienta a tesutului conjunctiv de sustinere (normal ligamentul vertebral dorsal este slab reprezentat in regiunea lombara).
factorii favorizanti sunt: modificarile fiziologice si patologice ale discului, punctia lombara, sarcina si nasterea, anumite pozitii ocupationale ale individului, obezitate, varsta pacientului.
factorii determinanti sunt: traumatismul coloanei vertebrale si efortul fizic.
Care sunt simptomele herniei de disc?
Numerosi pacienti care prezinta dureri de spate, dureri de picioare si slabiciune a musculaturii lombare sunt diagnosticati cu hernie de disc. Cand se produce compresia coloanei sau nervilor spinali, acestia nu mai functioneaza corespunzator. Interferand cu calea de comunicare a semnalelor trimise de creier catre extremitati si spate, urmatoarele simptome pot fi cauzate de un disc herniat care apasa pe nervii spinali:
durerea intermitenta (pulsatila) – presiunea pusa asupra nervilor cauzeaza senzatii anormale, similare durerii pulsatile. Cand compresia se petrece in regiunea cervicala (in zona gatului), durerile se fac resimtite si la nivelul bratelor, iar daca compresia se petrece in regiunea lombara (in zona mijlocului), durerile sunt resimtite si in picioare.
furnicaturile si amorteala – pacientii acuza deseori senzatii anormale de furnicaturi si amorteala, descriindu-le ca si cand zona ar fi strapunsa de ace. Aceste simptome pot fi experimentate in aceleasi zone ca si durerea pulsatila.
slabiciunea musculara – ca urmare a iritarii nervoase, semnalele trimise de creier pot fi intrerupte, ceea ce duce la slabiciune musculara. Iritarea nervoasa poate fi evaluata prin examinarea reflexelor.
probleme ale intestinului gros sau ale vezicii urinare – aceste simptome sunt importante pentru ca pot fi un semn al sindromului cauda equina, o situatie medicala ce poate aparea in urma hernierii unui disc. Acest sindrom constituie o urgenta medicala, care necesita consult medical specializat. Simptomatologia sindromului cauda equina include: dificultati la urinare, scaune anormale si senzatia de amorteala in jurul organelor genitale.
Cum se diagnosticheaza hernia de disc?
De cele mai multe ori, medicul specialist va pune diagnosticul de hernie de disc in urma examinarii fizice a pacientului. De asemenea, testul imagistic (rezonanta magnetica nucleara) RMN este deseori folosit. Este foarte important ca pacienti sa inteleaga ca RMN-ul este util doar daca este interpretat impreuna cu rezultatele examenului fizic. Pacientii de 30 de ani pot incepe sa prezinte deteriorari ale discurilor, deteriorari care sunt asteptate sa fie identificate de RMN-ul facut pacientilor de 40-50 de ani. Acesta este motivul pentru care RMN-ul in sine nu poate constitui principala metoda de diagnostic.
Punerea diagnosticului de hernie de disc si elaborarea planului de tratament depind de simptomele experimentate de pacient, rezultatele examinarii fizice si ale RMN-ului. Numai atunci cand toate aceste informatii sunt puse laolalta, medicul specialist poate stabili si recomanda un plan de tratament corect si eficient.
Cum tratam hernia de disc?
Tratamentul herniei de disc depinde de o serie de factori, precum:
Simptomele experimentate de pacient
Varsta pacientului
Nivelul de efort depus de pacient
Evolutia simptomelor (agravarea, ameliorarea etc.)
In cele mai multe cazuri, tratamentul herniei de disc incepe conservator si devine mai agresiv daca simptomele persista. Dupa punerea diagnosticului tratamentul include urmatoarele etape:
Odihna si reducerea nivelului de efort depus
Comprese reci si calde, aplicate alternativ
Fizioterapie
Medicamente anti-inflamatoare (antiinflamatoare non-steroidiene)
Steroizi orali (precum prednison si medrol)
Injectii epidurale steroidiene
Este interventia chirurgicala obligatorie in tratamentul herniei de disc?
Tratamentul chirurgical al herniei de disc poate fi recomandat la scurt timp dupa un traumatism (care a provocat hernia de disc), daca pacientul prezinta un deficit neurologic major.
De cele mai multe ori tratamentul chirurgical este recomandat daca celelalte metode terapeutice nu duc la ameliorarea simptomelor. Interventia vizeaza indepartarea discului herniat si crearea unui spatiu suficient in jurul nervului compresat. In functie de dimensiunea si localizarea discului herniat, precum si a eventualelor afectiuni asociate (stenoza spinala, artrita etc), interventia chirurgicala poate fi efectuata printr-o serie de tehnici. In cazurile foarte simple, poate fi posibila excizia endoscopica sau microspcopica a discului herniat. Cu toate acestea, aceasta tehnica nu este intotdeauna recomandata, iar in unele cazuri, se impune o metoda chirurgicala mai invaziva.
Discectomia este un procedeu chiurgical prin care se indeparteaza o parte din disc printr-o incizie. Metoda traditionala mai poarta si denumirea de discectomie deschisa. Discectomia deschisa este procedura prin care chirurgul face o mica incizie pentru a dezveli discul herniat si a-l indeparta in vederea eliminarii presiunii puse asupra nervului. Discectomia se efectueaza sub anestezie generala. Procedura dureaza circa o ora, in functie de gravitatea hernierii, greutatea pacientului si o serie de alti factori. Discectomia se efectueaza cu pacientul stand intins pe burta, cu spatele in sus. Incizia are de obicei circa 3 centimetri lungime. Chirurgul diseca muschiul din jurul coloanei vertebrale si apoi, folosind instrumente speciale, indeparteaza o mica parte din os si ligament (aceasta parte a procedurii poarta denumirea de laminotomie), vede si protejeaza nervul spinal, identifica discul herniat, indeparteaza fragmentul disclocat, inchide incizia si aplica un bandaj.
Recuperarea dupa discectomie: durerea resimtita la nivelul piciorului poate disparea imediat dupa operatie sau se poate disipa de-a lungul a cateva saptamani. Durerea in jurul inciziei nu este anormala, insa poate fi tinuta sub control cu analgezice orale. Pacientii petrec de obicei o noapte in spital, fiind externati a doua zi dupa operatie. Unora li se poate recomanda purtarea unui corset medicinal in perioada post-operatorie.
Dupa operatie sunt incurajate activitatile fizice usoare, cum sunt mersul si statul pe scaun. Pacientii trebuie sa evite: ridicarea de obiecte grele, indoirea excesiva a spatelui, miscarile bruste, precum si orice alta activitate fizica intensa.
Posibilele complicatii ale discectomiei: o problema comuna esta aceea ca un alt fragment al discului se poate hernia si poate produce simptome similare. Riscul de aparitie a asa-numitei hernii de disc recurenta este de circa 10-15 %.
Sansele ca simptomele sa dispara complet dupa operatie sunt de circa 90%, ceea ce inseamna ca doar 10% dintre pacientii care au fost supusi interventiei mai pot prezenta simptome postoperatoriu. Pacientii care au prezentat simptomele pentru perioade indelungate inainte de tratament sau care au un deficit neurologic sever (slabiciune musculara severa) au sanse mai mici de recuperare completa.
Alte complicatii pot fi scurgerile de lichid spinal, sangerarile sau infectia care pot fi prevenite sau tratate printr-o perioada mai lunga de spitalizare.
Microdiscectomia endoscopica este o tehnica chirurgicala moderna care permite chirurgului sa indeparteze discul herniat prin incizii foarte mici, folosind instrumente speciale si o camera video.
Rezultatul este acelasi ca in cazul operatiei clasice, insa interventia este mai putin invaziva: in loc sa se efectueze incizia pentru a identifica discul herniat, chirurgul poate face acest lucru prin folosirea unei camere video de dimensiuni foarte reduse. Procedura poate sa nu solicite anestezie generala.
Din pacate, procedura nu este potrivita pentru toti pacientii. Medicul specialist este singurul care poate decide ce metoda de interventie este cea mai eficienta pentru fiecare pacient in parte.