fbpx

Gastroenterita virala

Please select a featured image for your post

Ce este gastroenterita virala?

Gastroeneterita virala este o infectie intestinala caracterizata de diaree apoasa, crampe abdominale, stari de greata, voma si, uneori, febra.

Cea mai frecventa cale prin care este contractata gastroenterita virala (care mai poarta denumirea de gripa stomacala) este prin intrarea in contact cu o persoana infectata sau prin ingerarea de alimente sau de apa contaminata. De obicei, persoanele sanatoase isi revin fara a dezvolta complicatii. La copiii mici, la varstnici si la persoanele cu un sistem imunitar compromis, gastroenterita virala poate fi fatala.

Care sunt simptomele gastroenteritei virale?

Desi, popular, este denumita gripa stomacala, gastroenterita nu trebuie confundata cu gripa comuna. Gripa comuna afecteaza sistemul respirator (nasul, gatul si plamanii), in timp ce gastroenterita virala agreseaza intestinele, provocand semne si simptome precum:

diaree apoasa, de obicei fara urme de sange (urmele de sange pot indica o alta infectie, mai severa)
crampe si durere abdominala
stari de greata si voma
ocazional, slabiciune musculara sau migrene
stare febrila

In functie de cauza, simptomele gastroeneteritei virale pot debuta in una-trei zile dupa infectare si pot varia de la usoare la severe. De obicei, simptomele dureaza o zi sau doua, insa acestea pot persista si pana la zece zile.

Avand simptome similare, gastroenterita virala poate fi confundata cu diareea produsa de bacterii precum salmonella si Escherichia coli (E. coli) sau de paraziti, cum ar fi giardia.

Cand se recomanda consultul medical de urgenta?

Consultul medical este obligatoriu, daca bolnavul este adult si prezinta urmatoarele semne si simptome:

vomita de doua zile, consecutiv
vomita cu sange
prezinta semne de deshidratare (ex. sete excesiva, uscaciune a gurii), modificari ale urinei (ex. culoarea este galben inchis, urineaza mai putin decat de obicei, nu urineaza deloc), slabiciune severa, ameteala sau stari de confuzie
urme de sange in materia fecala
febra mai mare de 40° C

Citeste si:  Antrenamentul pe perioade indelungate nu duce la perfectiune

Consultul medical este obligatoriu, daca bolnavul este copil si prezinta urmatoarele semne si simptome:

febra mai mare de 39.9° C
este letargic sau devine iritabil
acuza durere sau disconfort generalizat
urme de sange in fecale
prezinta semne de deshidratare – la copii si bebelusi se urmareste cantitatea de lichid consumata si cantitatea de urina eliminata facandu-se comparatia cu valorile normale pentru ei.

Consultul medical este obligatoriu, daca bolnavul este bebelus si prezinta urmatoarele semne si simptome:

vomita de mai bine de cateva ore
nu a mai urinat in ultimele sase ore
are diaree severa sau prezinta urme de sange in materia fecala
are gura uscata si plange fara lacrimi
este neobisnuit de somnoros sau nu raspunde la stimulii externi

Care sunt cauzele gastroenteritei virale?

Cel mai frecvent, gastroenterita virala este contractata daca persoana consuma alimente sau apa contaminate, daca foloseste aceleasi tacamuri si prosoape sau daca imparte mancarea cu o persoana infectata.

Unele crustacee (atunci cand sunt consumate in stare cruda sau sunt gatite necorespunzator) pot provoca simptomele diareei virale. Deseori, virusul este transmis pe cale fecal-orala, atunci cand persoana purtatoare a virusului intra in contact cu hrana fara a se spala pe maini, dupa folosirea toaletei.

O alta cauza a gastroenteritei virale sunt virusurile, printre acestia numarandu-se:

Rotavirus. Infectia cu rotavirus este cea mai comuna cauza, la nivel mondial, a diareei infectioase la copii – fiind, de asemenea, una dintre principalale cauze de deces la copiii mici. Se estimeaza, ca un copil contracteaza infectia cu rotavirus cel putin o data, pana la varsta de cinci ani. Infectia se produce atunci cand copii isi introduc ,in gura, degetele sau alte obiecte contaminate cu rotavirus.
Adultii infectati cu rotavirus nu prezinta simptome, insa pot transmite boala. La momentul actual, exista un vaccin impotriva infectiei cu rotavirus ce poate fi eficient in prevenirea simptomele. Este recomandata consultarea medicului pediatru in vederea imunizarii copiilor.
Norovirusurile. Exista mai multe tulpini diferite de norovisururi, inclusiv virusul Norwalk, care produc simptome similare. Pe langa diaree, greata si voma, persoana infectata cu un norovirus prezinta si dureri musculare, migrene, stare de oboseala si febra mica.

Citeste si:  Suferinta ca manifestare: gandirea pozitiva ne ajuta sau nu?

Atat copiii, cat si adultii pot fi afectati de norovirusuri. De cele mai multe ori virusurile se transmit prin contact cu apa sau alimente contaminate, insa este posibila si transmiterea de la persoana la persoana. Simptomele debuteza la 18-72 de ore dupa expunerea la virus. Starea bolnavului se amelioreaza in una-doua zile, insa starea contagioasa se mentine pana la trei zile – sau chiar cateva saptamani – dupa disparitia simptomelor.

Care sunt complicatiile gastroenteritei virale?

Cea mai grava complicatie a gastroenteritei virale este deshidratarea (ex. pierderea fluidelor, sarurilor si mineralelor din organism). La pacientii adulti, care consuma cantitatea suficienta de lichide necesara pentru a compensa pierderile, deshidratarea nu este o problema.

Cu toate acestea, copiii mici, varstnicii si persoanele cu un sistem imunitar compromis pot ajunge intr-o stare de deshidratare severa (cand se pierd mai multe fluide decat pot fi inlocuite). In acest caz, se impune spitalizarea de urgenta a bolnavului, pentru ca acesta sa primeasca tratament intravenos. In cazurile extreme, deshidratarea poate fi fatala.

Cum poate fi diagnosticata gastroenterita virala?

Medicul poate diagnostica gastroenterita pe baza simptomelor si a examenului fizic. Un test rapid al materiei fecale poate indica prezenta rotavirusului sau a norovirusului, insa nu exista alte teste rapide care sa indice alte virusuri ce pot provoca gastroenterita. In unele cazuri, medicul poate indica prelevarea unei probe de materie fecala ce este trimisa in laborator pentru a exclude posibilitatea unei infectii bacteriene sau parazitara.

Cum tratam gastroenterita virala?

Nu exista un tratament specific pentru gastroenterita virala. Antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor, iar utilizarea lor contribuie la dezvoltarea rezistentei la unele tulpini bacteriene.

Citeste si:  Terapia celuilalt este (si) terapia noastra?

Tratamentul consta in masuri de auto-ingrijire menite sa reduca riscul de aparitie a deshidratarii:

Lasati stomacul sa „se odihneasca”; nu mancati timp de cateva ore de la aparitia simptomelor!
Beti cantitati mici de apa sau rontaiti cuburi de gheata pentru a va mentine hidratati (puteti incerca si supe strecurate)!
Introduceti treptat alimentele, incepand cu cele usor de digerat (ex. biscuiti sarati, painea prajita, bananele, orezul si carnea de pui); incetati sa mancati daca senzatia de greata revine!
Evitati unele alimente pana cand va veti insanatosi complet (printre acestea se numara produsele lactate, cafeaua, bauturile alcoolice, alimentele grase)!
Odihniti-va, deoarece starea de boala si deshidratarea slabesc si obosesc organismul!
Evitati medicamentele (daca medicul dvs. nu va indica nici un medicament, nu apelati la auto-medicatie)!

Cum poate fi prevenita gastroenterita virala?

Masurile de prevenire a acestei afectiuni sunt esentiale:

Spalati-va corect pe maini, cu apa si sapun, si invatati-va copilul sa faca acelasi lucru. Atunci cand nu aveti apa la indemana, folositi un gel antibacterian sau servetele umede!
Evitati sa folositi aceleasi tacamuri si prosoape cu ceilalti membri ai familiei!
Mentineti distanta atunci cand intrati in contact cu o persoana care este infectata cu virusul!
In locurile publice, special amenajate pentru schimbarea scutecelor bebelusului, asigurati-va ca spatiul este igienizat si ca dispune de un cos de gunoi separat pentru aruncarea scutecelor folosite!
Atunci cand calatoriti, consumati apa doar din surse sigure; intotdeauna luati la dvs. o sticla cu apa!
In baruri si restaurante, evitati sa serviti bauturile cu cuburi de gheata, deoarece acestea pot fi facute cu apa contaminata!
Evitati sa consumati carne cruda sau preparata termic superficial!
Imunizati-va! Impotriva infectiei cu rotavirus ese disponibil un vaccin ce va poate fi recomandat de medicul de familie!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.