fbpx

Fumatul pasiv creste riscul de cancer mamar

Conform unui nou studiu, femeile nefumatoare care sunt expuse o perioada prelungita de timp si unei cantitati mari de fum de tigara se confrunta cu un risc crescut de cancer mamar.

„Intrebarea daca expunerea pasiva la fumul de tigara poate creste riscul de cancer mamar ramane momentan fara raspuns”, declara Peggy Reynolds, cercetator in cadrul Centrului pt Cancer Berkeley din Nordul Californiei.

„In timp ce niciun studiu epidemologic nu poate da un raspuns acestei intrebari, descoperirile noastre indica o corelare a expunerii indelungate la fumul de tigara si cancerul mamar, acestei expuneri adaugandu-i-se o varietate de alti factori adversi”, adauga expertul.

Rezultate detaliate ale acestui studiu au fost publicate in „Epidemiologia Cancerului, bioindicatori si preventie” , jurnal al Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Reynolds si colegii sai au examinat riscul dezvoltarii cancerului mamar la femeile care nu au consumat produse tabagice niciodata, dar care s-au expus la fumul de tigara fie acasa, la locul de munca sau in diferite ipostaze sociale. Participantele nu aveau antecedente de cancer mamar.

Cercetatorii au colectat informatii detaliate prin intermediul chestionarului de la mai mult de 57 000 de femei, dupa care le-au urmarit evolutia timp de o decada. Intrebarile detaliate i-a ajutat pe cercetatori sa stabileasca daca factori precum varsta la momentul expunerii, mediul ambient sau cantitatea de fum influenteaza riscul aparitiei cancerului mamar.

Citeste si:  Savoare si sanatate: Descopera puterea secreta a ciocolatei

In intervalul de timp in care au fost monitorizate, 1 754 dintre participantele la studiu au fost diagnosticate cu cancer mamar.

Per total, nu s-a evidentiat ca expunerea normala la fumul de tigara a nefumatoarelor poate fi asociata cu riscul aparitiei cancerului mamar. Cresterea riscului prin fumat pasiv este mai degraba asociat cu segmentul de varsta adult (femei cu varsta de si peste 20 de ani), si, in principal, cu femeile trecute de menopauza; expunerea la varste mici (sub 20 de ani) aparent nu creste riscul de aparitie a cancerului mamar.

Citeste si:  Targ pentru o viata sanatoasa

Femeile expuse la un nivel moderat spre crescut intr-un cumul de mai multi ani si expunere „intensiva” arata o inclinatie spre cresterea riscului de aparitie a cancerului de san pe masura ce factorii cumulativi cresc, dupa Reynolds.

„Initial am fost surprinsi sa constatam ca luate individual si singular, mediile in care exista expunere a nefumatoarelor la fumul de tigara (resedinta, locul de munca, mediul de socializare) nu au un efect prea mare”, declara cercetatorul.”Exista totusi un rationament, daca efectul este mai degraba influentat de durata expunerii, atunci suma expunerii in toate aceste medii este mai importanta si da un rezultat mai evident decat expunerea intr-un cadru singular”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.