
„Am picioarele reci”, „am picioarele umflate”, „nu mai pot merge”, „ma dor picioarele”, „am circulatia proasta”, sunt numai cateva dintre exemplele auzite aproape zilnic. Va suna cunoscut sau mai bine zis va regasiti in ele? Prea bine… voi incerca pe scurt sa explic fenomenul, venind si cu cateva proceduri de fizioterapie, menite sa resolve sau sa stopeze afectiuni la nivel circulator.
Factorii declansatori sunt multi, dar voi enumera:
circulatia proasta la nivelul membrelor periferice (a extremitatilor);
leziuni, fracturi, entorse la nivelul articulatiilor periferice;
depuneri de calciu la nivelul extremitatilor;
incaltaminte neadecvata;
statul in picioare pe termen lung;
schimbarea frecventa a suprafetei de deplasare (gresie, parchet, pamant, beton, denivelari etc).
Astfel se ajunge la o stare de discomfort, de durere surda.
Fizioterapia vine in ajutorul nostru, cu proceduri bine gandite sau structurate in sedinte, accelerand vascularizatia in zonele afectate, lasandu-ne apoi cu o senzatie de usurare, de plutire. Practic se provoaca un surplus de circulatie venoasa (de intoarcere a sangelui catre inima).
Limfodrenajul se poate face manual prin tehnici de masaj sau prin proceduri fizoterapice de electrostimulare. Facandu-se prin masaj, limfodrenajul se poate realiza odata sau de doua ori pe saptamana, eliminand din organism retentia de apa.
Prin proceduri de electrostimulare, drenajul limfatic se poate aplica doar la nivelul membrelor inferioare, cu efect circulator. De obicei este urmat de cateva minute de masaj cu efect tonizant in sensul circulatiei venoase. Aceasta procedura este recomandata de 4 ori pe saptamana, durata unei sedinte nu va dura mai mult de 20-30 minute.
Strict la nivelul piciorului (a talpii), se recomanda o procedura fizioterapica, de crestere a circulatiei zonale. Aceasta procedura se poate recomanda in fiecare zi pe durata a 15 sedinte, intensitatea ei fiind crescuta in functie de sensibilitatea fiecaruia.
Diferentele sunt uriase dupa utilizarea procedurilor de fizioterapie, eliminand durerile, activand circulatia zonala, scapand astfel de senzatia „picioarelor reci”.
Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)