fbpx

Fizioterapia si curentii Trabert

Curentii Trabert au efect analgetic si hiperemiant fiind curenti dreptunghiulari. Autorii germani ii mai denumesc curenti de „ultrastimulare”, iar Koeppe i-a denumit „masaj cu impulsuri excitatorii”.

Efectul analgetic poate fi considerat unul dintre cele mai analgetice forme de curent de joasa frecventa si unul dintre cele mai analgetice forme de electroterapie in general. Efectul hiperemiant determina cresterea vascularizatiei, in principal in zona de aplicatie.

Citeste si:  Alergia

Orice aparat modern poate produce si aplica aceasta forma de curent, electrozii aplicandu-se bipolar. Locul dureros va fi acoperit de electrodul negativ, iar cel pozitiv in apropiere la numai 3-5 cm distanta.

Intensitatea sa creste pana la o senzatie de vibratie caracteristica si suportabila. Procesul de acomodare produs de scaderea senzatiei de vibratie va conduce la scaderea intensitatii. Din acest moment intensitatea poate fi crescuta in secvente succesive ce va fi mentinuta circa 15 minute. Pana la sfarsitul sedintei trebuie sa se instaleze imediat efectul analgetic.

Principalele indicatii terapeutice sunt:

aadiculopatii (manifestari dureroase);
artroze dureroase;
P.S.H. si alte localizari abarticulare;
spondilita anchilozanta;
stari posttraumatice: contuzii, luxatii, entorse, intinderi tendo-muscolo-ligamentare etc;
miogeloze dureroase.

Este corecta si eficienta utilizarea unor electrozi mai mari – 20 cm2.
Pentru a obtine rezultate concludente manifestate dupa primele 2-3 sedinte, fiind suficiente 10 aplicatii zilnice, electrodul pozitiv poate fi plasat la o apreciere justificata a medicului fata de manifestarea individualizata a sindroamelor tratate si la distante mai mari fata de electrodul negativ.

Citeste si:  Deficitul de personal si migratia personalului medical

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator Recuperare Medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.