fbpx

Fibromul uterin (fibromiomul)

Please select a featured image for your post

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este tumoarea uterului care se dezvolta, in timpul activitatii ovarelor (intre 25 si 50 de ani) prin proliferarea miometrului. Acesta poate fi localizat in afara uterului si in alte segmente ale tractului genital feminin, care poseda musculatura neteda ca: ligamentele rotunde; ligamentele proprii ale ovarelor; hilul ovarian; peretele trompei; vaginul. Tumoarea in sine este benigna si inofensiva, regresand prin atrofie, dupa incetarea functiei hormonale ovariene.

Care sunt cauzele aparitiei fibromului uterin?

Cauzele care determina fibriomul nu sunt cunoscute. Cauzele favorizante care pot fi incriminate de aparitia fibromului uterin sunt:

ereditatea
inflamatiile genitale
dezechilibrul hormonal (hiperfoliculinemia)

Care este simptomatologia fibromului uterin?

In cele mai multe cazuri, fibromul uterin evolueaza asimptomatic iar tumoarea este descoperita in timpul unui examen ginecologic sau a unui control de boli interne. Prezenta hemoragiei este dominanta. Durerea este rareori simtita insa, pacientele acuza apasare in pelvis si greutate. Aceste stari se accentueaza in perioada premenstruala sau din cauza surmenajului.

In cazul in care fibromul uterin devine dureros, spontan sau la examinare, aceasta durere anticipeaza aparitia complicatiilor: infectie, compresiune sau necrobioza. Pot aparea si simptome asociate: vezicale (disurie, polakiurie, retentie) si rectale (constipatie si tenesme). Durerea este consecinta compresiunii pediculilor nervosi exercitate de tumoare.

Durerile si hemoragiile depind de: localizarea, directia de dezvoltare, marimea si proprietatile anotomo-patologice ale focarelor tumorale. Hemoragiile sunt de obicei menoragii, adica menstruatii abundente si prelungite. Ele se explica prin scaderea capacitatii de contractibilitate a peretelui uterin, care este presarat cu noduli miomatosi. Hemoragiile uterine nu sunt in raport cu marimea fibromului si cu localizarea lor. Sunt fibroame mari cu menstre normale si fibroame mici, in general submucoase, cu menoragii intense.

Tulburarea de menstruatie, uneori, se bazeaza pe starea de hiperplezie a endometrului. Durata hemoragiei si cantitatea sangelui eliminat cresc progresiv, intervalul dintre hemoragii se scurteaza din ce in ce mai mult, mai ales daca si ciclul a devenit mai scurt.

Citeste si:  Ceapa rosie ajuta la reducerea colesterolului

Menoragiile sunt caracteristice pentru fibroamele uterine intramurale, metroragiile aciclice pentru cele ale submucoasei.

La femeile cu fibroame uterine asimptomatice menopauza se instaleaza deseori mai tarziu.
Hemoragiile duc la stari de anemie grava, apar tulburari vasomotorii, ameteli, dureri de cap.
Tegumentele sunt palide si chiar si pacientele care au un regim alimentar echilibrat prezinta o paliditate de ceara.

Valoarea hemoglobinei poate sa scada mult sub cea normala. Viata pacientelor poate fi periclitata prin anemie sau tromboza si embolie. Inima prezinta de multe ori alteratii ale miocardului, in urma efortului impus de starea de anemie si de compresia vaselor datorate nasterii tumorii. Tulburarile cardiace caracterizate prin insuficienta circulatorie, sunt simptome tipice si frecvente la pacientele cu fibrom uterin.

Cum evolueaza fibromul uterin?

Evolutia fibromului uterin este de lunga durata si, de cele mai multe ori, fara tulburari majore care sa necesite tratament medicamentos sau chirurgical. In anumite cazuri fibromioamele evolueaza lent si sunt bine suportate. Momentele critice apar intre 40-50 ani, cand hemoragiile sunt mai accentuate. Dupa menopauza fibromul inceteaza sa mai creasca si uneori sufera un proces de involutie prin transformarea tesutului miomatos in tesut fibros.

Coleratia dintre fibromiomul uterin si tumorile maligne ale uterului este partial cunoscuta.
Din punct de vedere terapeutic si al diagnosticului, trebuie cunoscuta frecventa degenerescentei fibromului uterin in sarcom sau cancer. Fibromiomul tipic poate cauza metastaze.
Observatiile arata ca 1-2 % din fibromioame care persista mai multi ani, se transforma in miosarcoame sau fibrosarcoame. Exista o legatura intre dezvoltarea cancerului de corp uterin si fibrom. Cazuistica arata ca frecventa cancerului de corp uterin este mai mare in uterele fibromiomatoase. Tulburarile de regenerare ale endometrului uterelor fibromatoase pot avea rolul unui stimul cancerigen.

Citeste si:  Remedii miraculoase: Ginsengul, simbol al sanatatii si mentinerii tineretii

Care sunt complicatiile fibromului uterin?

Complicatiile fibromului uterin sunt:

Locale: infectia care se manifesta prin febra si dureri; necrobioza care da semne de abdomen acut; torsionarea fibromioamele pediculate care poate sa fie brusca (cu durere violenta, varsaturi) sau torsionare lenta cu dureri suportabile; hemoragia datorita rupturii unui vas mucos de la suprafata fibromiomului ce produce hemoragia interna si indica interventia chirurgicala de urgenta sau prin hemoragie exteriorizata care necesita chiuretaj; degenerescenta maligna (care este foarte rara).
Generale, asupra : aparatului respirator prin compresiunea diafragmului; aparatului circulator (palpitatii, tahicardie, flebita); aparatului digestive (colita); aparatului urinar (disurii, polakiurie).

Care sunt metodele profilactice in cazul fibromului uterin?

Tinand seama de factorii favorizanti pentru profilaxia fibromiomului, se recomanda:

diagnosticul si tratamentul hormonal al starilor de hiperestrenism, folosindu-se pentru aceasta, pe langa semnele clinice, frotiul cito-hormonal vaginal si dozarile hormonale;
controlul ginecologic, de doua ori pe an;
combaterea factorilor locali si generali care pot realiza stari de hiperestrogenie si dereglari metabolice hormonale.

Cum se trateaza fibromul uterin?

Tratamentul chirurgical este recomandat in cazurile cand fibromiomul duce la anemie grava, prin hemoragii repetate, cand exercita fenomene de compresiune, sau cauzeaza tulburari cardiace. Se trateaza chirurgical, fibromiomul torsionat, submucos cu hemoragii necrotice, infectat. Fibromioamele mici care nu produc nici un simptom nu trebuie tratate chirurgical, dar pacienta va fi supravegheata in mod permanent. Chiuretajul uterin poate fi socotit si ca o metoda terapeutica de urgenta deoarece este urmat de oprirea hemoragiei, pe timp de mai multe zile sau saptamani.

Interventia se poate face pe cale vaginala si pe cale abdominala. Histerectomia pe cale vaginala se practica in cazul fibromioamelor, care nu sunt mai mari decat un pumn, daca uterul este mobil si vaginul destul de larg. Calea abdominala permite examinarea situatiei locale si executarea unei interventii cat mai conservatoare.

Citeste si:  Apa de mare contra racelii

Miomectomia – consta in exereza nodulilor subserosi sau intramurali, cu pastrarea uterului si a anexelor. Miomectomia sagitala, dupa Aburel, reprezinta o metoda de tratament chirurgical conservator al fifromiomului uterin, avand la baza urmatoarele principii: ablatia nodulilor, pastrarea unei importante portiuni de miometru, pastrarea endometrului, pastrarea posibilitatilor de procreare.
Histerectomia subtotala este indicata la femeile tinere cand fibromiomul este complicat cu anexita, endometrioasa sau tumoare ovariana.
Histerectomia totala este indicata in caz de fibriom complicat, sau stari precanceroase ale colului.

Tratament radiologic se bazeaza pe observatia ca fibromiomul nu se mai dezvolta dupa incetarea functiei ovariene si se micsoreaza in menopauza. Tratamentul rediologic actioneaza asupra fibromiomului, numai prin sistarea functiei ovariene. Acesta nu va avea nici un rezultat in caz de fibromioame mari cu efect compresiv, noduli submucosi, supurati sau necrotici, deoarece in aceste cazuri, incetarea functiei ovariene nu influenteaza simptomele cauzate de tumoare. Conditiile tratamentului radiologic al fibromiomului uterin sunt urmatoarele:

durata fluxului menstrual sa nu depaseasca 8 zile, iar ciclul menstrual sa nu fie mai scurt de 17 zile;
varsta pacientei sa fie peste 45 de ani, exceptie poate forma starea generala prea alterata pentru tratamentul operator si urgenta aplicarii tratamentului radiologic;
tumoarea sa nu fie mai mare decat un pumn, astfel nu putem astepta micsorarea corespunzatoare a tumorii si disparitia simptomelor.

Tratamentul medical este indicat la fibromioane care evolueaza lent si produc hemoragii moderate. Mijloacele tratamentului medical al fibromiomului sunt:

substante ocitocice, care modifica secundar circulatia uterina: glanduitrin, derivatiile ergotinei (ergometrina, sinergin, sacorgen);
modificatori ai coagulabilitatii sanguine: calciu, vitamina K;
modificatori ai dezechilibrului hormonal: epifiza, extract mamar, progesteron, testosteron, ACTH, cortizon.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.