fbpx

Femeile disting emotiile mai bine decat barbatii

Please select a featured image for your post

Femeile surclaseaza barbatii atunci cand vine vorba despre a distinge intre emotii, in special frica si dezgust, se arata intr-un nou studiu, publicat in versiunea online a jurnalului de Neuropsihologie.

In cadrul studiului, Olivier Collignon si echipa de cercetatori de la Universite de Montreal Centre de Recherche en Neuropsychologie et Cognition (CERNEC), au demonstrat ca femeile se descurca mai bine decat barbatii la procesarea emotiilor auditive, vizuale si audiovizuale.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, echipa de cercetatori au angajat o trupa de actori pentru a simula sentimente de frica si dezgust. „Mimica faciala s-a dovedit a avea un rol important in perceperea intensitatii emotiei, precum si pentru a stimula diferite parti ale creierului implicate in procesarea acestui tip de informatii”, explica Collignon.

Citeste si:  "Niciodata nu sunt suficiente voci care sa sprijine dezvoltarea sanatatii..."

In cadrul studiului, echipa de cercetatori a expus subiectii la stimuli bimodali sau la expresiile faciale ale actorilor insotite de inregistrari audio ale diferitelor emotii umane.

Esantionul, alcatuit din 23 de barbati si 23 de femei, cu varste intre 18 si 43 de ani, au fost testati anterior, stabilindu-se ca nu aveau istoric de probleme neurologice sau psihiatrice. Participantilor li s-a cerut sa claseze rapid emotiile la care erau expusi, ca fiind frica sau dezgust. Emotiile au fost redate prin stimuli auditivi, vizuali si combinati sau contradictorii – expresia faciala care exprima frica era insotita de o voca care exprima dezgust.

Citeste si:  Wentworth Miller, Michael Scofield din "Prison Break", adora mancarea facuta de mama lui!

Studiul a dovedit ca femeile reuseau sa indeplineasca sarcinile mai cu acuratete si mai repede atunci cand sentimentele erau ilustrate de o actrita, mai degraba decat de un actor. Comparativ cu subiectii barbati, femeile procesau mai repede expresiile faciale si multisenzoriale.

„Scopul acestui studiu nu este acela de a dovedi superioritatea barbatilor sau femeilor… Studiile de gen sunt necesare pentru a intelege mai bine bolile mentale in care sexul constituie o componenta puternica. Aceasta inseamna ca afecteaza diferit barbatii si femeile”, explica Olivier Collignon, adaugand ca autismul este un bun exemplu, deoarece afecteaza mai degraba barbatii decat femeile, iar una dintre caracteristicile afectiunii o reprezinta dificultatea de a recunoaste emotiile.

Citeste si:  Lentile de contact vs ochelari
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.