
Un nou studiu asupra invatarii perceptuale a dovedit ca rememorarea repetativa a unui element poate fi de-a dreptul benefica. Elisa Tartaglia de la Laboratorul de Psihofizica din cadrul Scolii Politehnice Federale Lausanne din Elvetia a declarat ca invatarea perceptuala (invatarea prin expunere repetata la stimuli) poate avea loc si prin imagini mentale, nu doar prin expunerea la factorii reali.
„Atunci cand sunt instruiti, radiologistii pot detecta anomalii pe baza unor imagini medicale care sunt extrem de dificil de detectat pentru persoanele neinstruite. Rezultatul studiul nostru previzioneaza ca instruirea prin intermediul imaginilor mentale, deci prin vizualizarea mentala repetitiva a anomaliilor care se vor a fi detectate, ar fi suficienta pentru a fi apt de a le detecta”, declara Tartaglia.
Cercetatorii au desfasurat o serie de experimente, cerandu-le participantilor sa exerseze identificarea unei linii dintr-o serie de linii paralele pozitionate la stanga sau la dreapta care era situata la cea mai mica distanta de o linie centrala, identificarea facandu-se prin apasarea butonului corect. In follow-up, in exercitiile „post-instruire”, participantii si-au imbunatatit performanta de referinta semnificativ.
Acelasi rezultat l-au inregistrat cu un alt grup de voluntari, care nu au exersat cu toate cele trei linii in procesul de instruire, cerandu-li-se in schimb, sa-si imagineze proximitatea celor doua linii mutabile pe baza unui ton audibil. Si acest grup si-a imbunatatit performanta semnificativ, fapt sesizat in cadrul testelor ulterioare, insemnand ca „instruirea imaginativa” este suficienta pentru invatarea perceptuala.
Anumiti experti pun sub semnul inrebarii relevanta imaginilor mentale in acest tip de proces de invatare, care se presupune a fi generat de stimuli de prelucrare sinaptici ce raspund unor factori fizici.
In acest studiu, cercetatorii dezvaluie ca invatarea perceptuala se poate produce prin intermediul imaginilor mentale, in lipsa stimularii fizice. Rezultatele arunca o raza de lumina asupra unui puzzle nesfarsit in domeniu si indica o suprapunere intre cum, si posibil unde, imaginatia afecteaza invatarea perceptuala.