fbpx

Etapele dezvoltarii la copii

Acum e atat de mic incat ti-e frica sa nu-l ranesti printr-o atingere, iar pana sa te dezmeticesti bine, iti dai seama ca trebuie sa-i pregatesti nunta. Copiii cresc repede, intr-adevar. Dar te-ai gandit vreodata prin ce etape ale dezvoltarii trece el, de la stadiul de nou-nascut la cel de adult?

La nastere: Un nou-nascut vede, aude si are unele reflexe primitive, cum sunt suptul si strangerea manutei. Poate recunoaste forma fetei umane, iar la trei zile poate deosebi vocea mamei de cea a altor persoane.

Pana la doua luni: Bebelusul invata sa-si concentreze privirea pe un punct anume si sa zambeasca. Primele zambete sunt doar imitari a ceea ce vede pe fata adultilor, dar in curand bebelusul invata ca zambetul starneste reactii pozitive din partea mamei si actiunea lui este asociata cu placerea. In primele opt saptamani de viata, memoria bebelusului este limitata la 15 secunde, in ce priveste obiectele pe care le-a vazut.

Citeste si:  Noua tehnologie optica pentru detectarea tuberculozei

Intre doua si sase luni: Apar primele sentimente clar definite. Teama si furia devin doua emotii diferite si apar primele semne ale satisfactiei. La patru luni, bebelusul incepe sa recunoasca obiectele pe care le-a mai vazut, iar la sase luni incepe sa exploreze forma si marimea lor, folosindu-si gura.

Intre sase si noua luni: Bebelusul incepe sa se concentreze pe expresia fetei celor de langa el. Isi da seama ca obiectele ascunse continua sa existe chiar daca nu le vede. Poate sa stea in sezut si incepe sa mearga pe genunchi. Se pun bazele vorbirii, ganguritul se transforma in sunete distincte, iar in curand va putea sa imite cu tot mai mare acuratete sunetele adultilor.

Intre noua si 12 luni: Cei mai multi copii rostesc primele cuvinte adevarate, incep sa imite cuvintele si actiunile mamei. Poate sa mearga cu putin ajutor.

Citeste si:  Gwyneth Paltrow se mentine in forma cu ajutorul regimului macrobiotic

Intre unul si doi ani: Copilul incepe sa mearga. Pana la doi ani, va reusi sa alerge si sa loveasca o minge fara sa-si piarda echilibrul. Va putea sa lege doua cuvinte (de obicei substantivul si adjectivul). Din punct de vedere emotional, incepe sa simta gelozia si vina. Apare teama de monstri imaginari si de intuneric.

Intre doi si trei ani: Incepe sa se joace cu alti copii. Poate sa faca legatura intre un obiect si imaginea lui mentala, invata sa clasifice lucrurile din jur.

Intre trei si patru ani: Poate copia nu numai linii si cercuri, ci si litere. Poate sa lege fraze intregi, iar echilibrul se imbunatateste, permitand catararea sau mersul pe varfuri.

Intre patru si cinci ani: Persoanele din jur devin importante, copilul isi face primii prieteni. Coordonarea miscarilor se perfectioneaza, astfel ca poate scrie unele litere fara sa le copieze. La aceasta varsta, copilul se identifica puternic cu parintele de acelasi sex. Pana la cinci ani, creierul a ajuns la trei sferturi din marimea creierului adult.

Citeste si:  Nanoparticulele: eficiente in indepartarea mirosurilor neplacute

Intre cinci si sapte ani: Copilul poate face diferenta intre litere. Pentru prima data, lumea lor este dominata de alti copii, si nu de adulti. Invata, prin joaca, care sunt rolurile in societate si care ii sunt propriile limite. La cinci ani, gandurile sunt concentrate pe prezent, dar, pana la sapte ani, se contureaza notiunile de trecut si viitor.

Intre noua si 15 ani: Incepe pubertatea, cu o perioada mai intensa de crestere si alte schimbari fizice. La fetite, apare prima menstruatie, cam la doi ani si jumatate dupa declansarea pubertatii.

Intre 15 si 20 de ani: Corpul este dezvoltat la maxim, iar creierul a ajuns la marimea celui adult.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.