Embrionii inghetati – intre stiinta si etica

Saptamana trecuta, Academia Suedeza a acordat premiul Nobel pentru medicina lui Robert G. Edwards, cel care a facut posibila nasterea a patru milioane de oameni. Nu este tatal lor biologic, insa este parintele lor „stiintific”, ca sa zic asa. In 1978, sub supravegherea lui, a fost dusa la capat prima sarcina obtinuta dintr-un ovul fecundat intr-o eprubeta. Cu alte cuvinte, prima fertilizare in vitro de succes.

Ceea ce azi pare usor (se extrage un ovul, acesta este pus in contact cu sperma, se asteapta fecundarea, formarea embrionului care este implantat mamei ulterior), practica relativ curenta, era de neimaginat in urma cu cateva decenii. Edwards s-a nascut in Anglia, iar incepand cu anul 1963 a lucrat in Cambridge unde a fondat clinica Bourn Hall impreuna cu ginecologul Steptoe (care a decedat in 1988), clinica ce avea sa devina primul centru dedicat fertilizarii in vitro din lume. In 1978, sotii Lesley si John Brown au ajuns la aceasta clinica, disperati in urma a opt ani de multiple incercari esuate de a avea copii. Iar pe 25 iulie, avea sa se nasca fiica lor Louise, care acum e mama la randul ei.

Citeste si:  Pasi pentru prevenirea sindromului burn-out

Doctorul Edwards si colegul sau nu au luptat numai cu stiinta, ci si cu morala publica. Nu putini au fost aceia care s-au opus descoperirilor celor doi britanici, considerand ca aceasta practica este impotriva religiei crestine. Papa Benedict al XVI-lea a declarat, dupa ce Academia Suedeza si-a facut publica alegerea: „Fara Edwards, nu ar exista in toata lumea congelatoare pline de embrioni care, in cel mai fericit caz, vor fi mutati intr-un uter, dar cel mai probabil vor fi abandonati sau vor muri. De aceasta chestiune este resposabil cel recent premiat cu Nobel.” Dupa cum se poate vedea, dezacordul Papei este clar si lipsit de echivoc. Acum doi ani, acelasi cleric a declarat ca „Fecundarea in afara corpului incalca demnitatea umana”.

Citeste si:  O alimentatie adecvata poate creste sansele de fertilitate

Daca ne gandim ca circa 10% dintre cupluri au probleme de fertilitate, atunci intelegem cu adevarat amploarea si importanta descoperirilor facute de cei doi englezi. Dat fiind statutul delicat al domeniului lor de cercetari, cei doi a trebuit sa-si caute finantarile necesare in zona privata, statul nesprijinind asemenea initiative.
In aceeasi nota, cazul femeii de 42 de ani din Statele Unite care a nascut un copil in varsta de 20 de ani a facut furori. Cum se poate asa ceva, va veti intreba. In 1990, un cuplu a apelat la o clinica de fertilizare in vitro. Asa s-au format cinci embrioni. Unul a fost implantat cu succes, restul au fost donati de catre cuplul respectiv. Femeia din zilele noastre a urmat tratamente timp de 10 ani fara succes. Din cei patru, doi au fost implantati cu succes, dar doar unul a prins. Dupa 17 saptamani, s-a nascut si este perfect sanatos. Nu este un caz singular insa. Doar perioada in care embrionul a stat „inghetat” e o premiera.

Pe de o parte, este un lucru pozitiv faptul ca stiinta poate veni in intampinarea problemelor de fertilitate ale cuplurilor. Pe de alta, ca de obicei, orice descoperire stiintifica are doua taisuri. De pilda, ce le va opri pe unele cupluri sa-si „inghete” embrionii la 20 de ani, iar copilul sa se nasca la 40, dupa ce cei doi vor fi considerat ca si-au atins toate obiectivele in cariera? Atunci, procreerea, aducerea pe lume a unui copil ar incepe sa semene a industrie. Lucru nu tocmai imbucurator.

6 Comentarii
 1. Ne bucuram ca abodati subiectul, dar ne-am fi dositi sa precizati ca respectivul caz este \”exceeptional\” in sens etimologic, nu asta se intampla de obicei. De altfel, in anumite tari europene embrionii se pot crioprezerva doar vreme de cinci ani, timp in care sunt transferati in uterul mamei biologica sau adoptati de un cuplu steril.

  De obicei, dupa o tentativa FIV nereusita toate gandurile si toate sperantele cuplului se indreapta spre embrionul/-ii cogelati, se asteapta strict doua-trei luni pana la un nou transfer.

  Proftam de ocazie sa ne prezentam: Asociatia �SOS Infertilitatea�, membra a federatiei paneuropene FertilityEurope, reuneste persoane cu probleme de fertilitate care desfasoara din 2008 campania �Infertilitatea este o boala. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux�. Asociatia deruleaza in acest scop o serie de actiuni de advocacy in plan mediatic si politic, mediatizate pe site-ul http://www.infertilitate.com, in vederea responsabilizarii clasei politice romanesti asupra gravei si ignoratei probleme a infertilitatii. Intreaga activitate este desfasurata in regim de voluntariat.

 2. Mimi, frati! 🙂 Adica, nu avem parteneriate oficiale, dar ne-ar interesa. Adoptia si reproducerea asistata nu se exclud reciproc, ci adesea se completeaza. Una din membrele noastra fondatoare a adoptat doi fratiori, iar alte doua membre au dosaele de adoptie in curs. Ne-am dori sa militam pentru deschiderea adoptiei de copii romani de catre cetateni romani cu domiciliul in strainatate (in prezent din pacate nu este posibil!)

  Avem si o pagina despre adoptie pe blogul nostru, ne-am dori sa o imbogatimcu alte informatii: http://infertilitate.com/glosar-infertilitate/despre-adoptie/

 3. eu ma bucur ca unii reusesc sa aiba copii si pe alta cai decat cea …naturala. probabil e o mare fericire si o mare realizare. de fapt, cum altfel ar putea fi nasterea unui copil dorit? pacat ca, intr-adevar, poate deveni industrie, lucru care mi se pare de-a dreptul inspaimantator. industrie cu vieti, cu oameni. lumea a ajuns intr-un stadiu avansat de degradare. rasa umana e….

 4. Ce se va intampla daca unele cupluri vor concepe la 20 de ani si vor naste la 40?
  Dupa mine asta se numeste evolutie.
  Mai mult, ar creste natalitatea si sanatatea populatiei in tarile unde saracia este in floare, ca la noi de exemplu.
  La 20 de ani daca nu ai posibilitati si esti un om responsabil, nu faci copii.
  N-am inteles niciodata parintii care fac copii ca apoi sa-i creasca in fomete si in lipsuri.
  La 40 de ani cand ai posibilitatea sa cresti un copil, mai rar sa-l mai si poti face (si oricum copilul conceput la acea varsta nu mai are sanatatea unuia conceput la 20 ani). Apelezi la tot felul de tratamente si uneori copii astfel \”obtinuti\” se nasc cu unele probleme.
  Pe de alta parte … daca ai putea beneficia de un embrion sanatos … ar fi, zic eu, ceva grozav.
  Dar totdeauna progresul s-a facut cu \”greutatile\” atarnate de picioare. Cand spun \”greutati\” ma refer la cei indoctrinati si cu vederi inguste.
  Daca ar fi dupa ei inca am trai in caverne.

 5. Bine-nteles ca este un lucru extraordinar! Dumnezeu ne-a lasat creierele ca sa le dezvoltam, sa descoperim, sa urcam tot mai sus pe drumul creatiei!Sa il folosim in scopul imbunatatirii calitatii vietii noastre. Stiinta este motorul progresului, al evolutiei speciei umane. Dl Papa nu-stiu-cum, nu are interesul ca omenirea sa evolueze, sa se elibereze de lanturile scalviei religioase, ci sa-i ramana tributara pana la apusul speciei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.