fbpx

Eficienta medicamentelor, influentata de anotimp

Capacitatea organismului de a descompune medicamentele pare a fi strans legata de expunerea la lumina soarelui. Astfel, eficienta medicamentelor poate fi influentata in mare masura de anotimp, potrivit unui studiu recent.

Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Karolinska Institutet (Suedia) ofera un model complet nou menit sa explice de ce medicamentele au efecte diferite si cum influenteaza mediul abilitatea organismului de a lupta cu toxinele. Pentru aceasta, oamenii de stiinta au comparat probele prelevate in lunile de iarna cu cele prelevate in lunile de vara, de la circa 70.000 de pacienti.

Citeste si:  Probleme cu care se confrunta adolescentul

Rezultatele au aratat ca cele doua substante tacrolimus si sirolimus – recomandate pacientilor dupa un transplant de organe pentru a preveni respingerea – variau ca si concentratie in organism pe parcursul anului intr-o maniera ce reflecta direct fluctuatiile de vitamina D din organism. Abilitatea organismului de a forma vitamina D depinde de expunerea la razele soarelui.

Citeste si:  Cartoful, tratamentul ideal pentru aciditatea gastrica

Legatura dintre lumina soarelui, vitamina D si concentratia medicamentelor in organism pare a fi motivata de faptul ca vitamina D activeaza sistemul de detoxifiere al ficatului, prin eliberarea unei enzime cunoscute ca CYP3A4. La randul sau, enzima este responsabila cu descompunerea substantelor tacrolimus si sirolimus.

„In cazul in care capacitatea organismului de a descompune medicamentele creste, atunci sunt necesare doze mai mari decat in mod normal pentru a obtine aceleasi efecte”, a explicat Jonatan Lindh, coordonatorul studiului.

Citeste si:  Cum tratam transpiratia excesiva?

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.