fbpx

Efectele benefice ale tratamentului cu laser in HBP, demonstrate

Un nou studiu comprehensiv, derulat pe o perioada de zece ani in Canada, demonstreaza ca terapia HoLEP sau enucleerea laser a prostatei este o optiune terapeutica sigura si cu efecte de durata la pacientii cu Hiperplazie Benigna de Prostata (HBP) sau adenom de prostata, cum mai este denumita aceasta afectiune a prostatei manifestata prin cresterea in dimensiune a glandei, cu precadere la barbatii cu varsta peste 35 de ani.

Prostata (glanda care sa regaseste numai la barbati) creste in dimensiune pe parcursul vietii, in mod natural, insa in unele cazuri ajunge sa aiba o dimensiune foarte mare, punand presiune pe uretra si cauzand dificultati de urinare si tulburari ale vezicii urinare. De obicei, o prostata care ajunge sa cantareasca 40 – 60 grame impune o interventie chirurgicala corectiva.

Citeste si:  Clinica Medicover Iasi, deschisa intr-o noua locatie

Terapia HoLEP a prostatei, denumita si enucleerea laser a prostatei (Holmium Laser Enucleation of the Prostate) este folosita inca din 1998 in cadrul McGill University Health Centre (MUHC) – unde a fost efectuat studiul, ca alternativa de tratament la interventia chirurgicala clasica. Terapia HoLEP s-a dovedit indeosebi utila la pacientii cu prostata foarte marita si cu factori de risc care excludeau posibilitatea operatiei deschise.

„Tratarea prostatelor cu dimensiuni mici pana la moderate prin Rezectie Transuretrala (TUR-P) – o tehnica chirurgicala prin care este indepartata o parte a glandei – ramane in continuare principala optiune terapeutica pentru majoritatea pacientilor”, explica dr. Mostafa Elhilali, coordonatorul studiului. „Cu toate acestea, cea mai mare problema a folosirii tehnicilor minim invazive este rata mare de recurenta si necesitatea de a relua tratamentul in timp”.

Studiul, care a analizat timp de zece ani durabilitatea rezultatelor la circa 1.000 de pacienti tratati cu HoLEP, demonstreaza ca rata de aparitie a complicatiilor este minima, iar nevoia de a relua tratamentul, chiar si un deceniu mai tarziu, este mai mica de 1%, comparativ cu 10-16%, cat se inregistreaza la pacientii tratati cu TUR-P. „Pacientii tratati cu HoLEP prezinta mai putine simptome dureroase si necesita mai putine zile de spitalizare post-operator, comparativ cu cei care sunt supusi interventiei chirugicale clasice. In plus, isi pot relua activitatile normale in mai putin de o saptamana dupa interventie si prezinta mai putine efecte secundare de ordin sexual”, a adaugat Elhilali, mentionand ca terapia HoLEP poate fi intrebuintata indiferent de gradul de marire a prostatei.

Citeste si:  Ai grija de inima ta

Studiul, realizat de oamenii de stiinta de la McGill University Health Centre (MUHC), reprezinta cea mai de durata evaluare comprehensiva a acestei tehnologii, cercetatorii sugerand ca terapia HoLEP poate fi acum considerat standardul de aur in tratamentul Hiperplaziei Benigne de Prostata (HBP).

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.