fbpx

Durerile de cap

Toata lumea a aflat pe propria piele ce inseamna o durere de cap, sau o cefalee, in termeni medicali. Pana si copii le cunosc foarte bine. De cele mai multe ori, durerea de cap este o afectiune benigna, care nu pune probleme prea mari si trece de la sine, este cel mult suparatoare.

Contrar parerii generale, nu ne doare creierul in sine, caci el nu contine nervi sensibili la durere, ci scalpul, muschii gatului si ai fetei. Nu se stiu inca foarte multe despre durerile de cap, asa cum nu se stiu multe nici despre creier.

Cefaleea poate fi primara sau secundara, in functie de cauzele ei. Cea primara e provocata de tensiune, deshidratare, glicemie scazuta, stres, oboseala, menstruatie, deci nu are la baza nicio boala propriu-zisa. Din contra, cefaleea secundara se poate datora unui numar de boli mai usoare sau mai grave, iar pentru a o trata trebuie tratata mai intai afectiunea care o provoaca. Este vorba de: tumori ale creierului, hematoame subdurale sau epidurale, atac cerebral, meningita, hemoragii craniane, hipertensiune, hipotiroidie, Parkinson, intoxicatie repetata cu monoxid de carbon, afectiuni ale ochilor, sindrom de abstinenta. Vorbim de boli grave, care pun viata in pericol si trebuie tratate de urgenta. De aceea, trebuie sa stim cum putem face diferenta intre durerile de cap banale si cele cu o cauza grava. Trebuie sa mergi la medic atunci cand:

Citeste si:  Cat de informati sunt romanii despre cancer si modalitatile de prevenire?

– Durerea este severa si incepe brusc.
– Durerea este insotita de febra, confuzie, convulsii, vedere dubla, slabiciune, gat intepenit.
– Durerea a inceput dupa o lovitura la cap.
– Durerea este cronica si se inrautateste dupa ce tusesti, dupa ce incordezi muschii gatului sau misti brusc capul.
Revenind la cefaleea primara, aceasta se poate imparti in trei categorii, fiecare avand cauzele ei, mai mult sau mai putin cunoscute la ora actuala.

Cefaleea tensionala. Ca sa nu existe confuzii, ar trebui sa stii ca acest tip de cefalee nu are legatura cu tensiunea arteriala. Durerea este bilaterala, usoara sau moderata. Unele persoane simt o zona de presiune in jurul capului, ca si cum ar purta o banda stransa prea tare, durerea cea mai intensa fiind resimtita deasupra sprancenelor. Nu este insotita de greata sau sensibilitate la lumina si apare din cand in cand, fara a urma un anumit tipar. Cauzele exacte nu sunt inca foarte clare. Se pare ca ar avea legatura cu tensiunea acumulata la nivelul unor muschi ai fetei si gatului si datorata stresului, oboselii sau emotiilor. Este cea mai comuna forma de cefalee.

Migrena. In cazul migrenei, durerea este mai mare putand interveni in activitatile zilnice, de obicei unilaterala si pulsatila (ai senzatia ca simti bataile inimii in cap). Este agravata de efortul fizic, fie el si usor. Nici de aceasta data nu se cunosc cu exactitate cauzele, dar se pare ca migrena ar fi legata de schimbarile hormonale, in special fluctuatiile estrogenului, consumul de alcool, cofeina, si anumite alimente, de stres, de odihna insuficienta, precum si schimbari ale vremii. Migrena poate fi insotita de greata, sensibilitate la lumina si la zgomote puternice.

Citeste si:  Oboseala oculara, usor de combatut

Durerea de tip cluster. Numita si „durerea sinucigasului”, este cea mai severa forma de cefalee primara, dar, din fericire, este si foarte rara. Durerea este unilaterala si foarte puternica, unele femei au descris-o ca fiind mai puternica decat durerile nasterii. Poate fi insotita de o senzatie de neliniste (bolnavul nu poate sta nemiscat), de transpiratii si lacrimare. Nu se stie ce provoaca aceasta cefalee atat de grava, dar se crede ca tutunul si alcoolul pot agrava durerea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.