Please select a featured image for your post
Ce este distonia psihogenica?
Termenul de distonie psihogenica este folosit pentru a descrie situatiile mai putin frecvente in care distonia este un efect secundar al tulburarilor psihologice. De retinut este faptul ca acest proces este complet subconstient. Individul nu este constient de miscarile anormale pe care le face.
Care sunt simptomele distoniei psihogenice?
Distonia psihogenica poate fi similara distoniilor „organice” (non-psihogenice), iar in majoriatea cazurilor un medic specialist in tulburari de miscare poate identifica aspectele subtile ale istoricului pacientului si examenului fizic care sprijina cauza psihogenica a simptomelor.
Distonia psihogenica poate fi extrem de dizabilitanta, afectand toate activitatile cotidiene si chiar sarcinile de auto-ingrijire. Astfel, nici severitatea distoniei si gradul de dizabilitate nu ajuta la diferentierea intre distonia psihogenica si cea non-psihogenica si nici durata simptomelor – unele cazuri de distonie psihogenica se pot croniciza sau pot dura ani intregi.
Care sunt cauzele aparitiei distoniei psihogenice?
Distonia psihogenica este o forma de „tulburare conversiva”, adica disfunctiile psihologice/psihiatrice provoaca semnele si simptomele fizice. De ce si cum se declanseaza aceasta tulburare nu este inca cunoscut.
Tulburarea psihiatrica subiacenta variaza de la pacient la pacient. Depresia si anxietatea au fost descoperite ca element comun la mai multi pacienti, care manifesta atat probleme psihiatrice, cat si anumite tulburari de personalitate. Definirea naturii acestor probleme este uneori greu de realizat.
Cum diagnosticam distonia psihogenica?
Diagnosticul distoniei psihogenice poate fi extrem de dificil de pus, in special pentru ca de-a lungul timpului multi pacienti cu forme organice de distonie au fost gresit diagnosticati ca avand boli psihiatrice. Distoniile secundare si distoniile psihogenice, in particular, impartasesc o serie de caracteristici. In plus, se considera ca, distoniile psihogenice diagnosticate sunt mai putine la numar decat exista in mod real.
Expertii in tulburari de miscare recunosc cauzele psihogenice ale aproape tuturor tipurilor de miscari anormale. Cazurile de distonie psihogenica pot reprezenta aproape 3% din cazurile de distonie.
Data fiind complexitatea diagnosticului de distonie in general, diagnosticul distoniei pshogenice poate fi pus doar de un specialist cu o experienta considerabila in domeniul distoniei si a altor tulburari de miscare, deseori in echipa cu un psihiatru specializat in tulburari conversive. Pacientii trebuie evaluati de cateva ori in decursul unei perioade mai lungi de timp pentru un diagnostic ferm. Un singur interviu psihiatric nu este suficient pentru a determina tulburarea subiacenta. In plus, simpla prezenta a unei boli psihiatrice la un pacient cu distonie nu confera sprijinul necesar pentru diagnosticul de distonie psihogenica. Asocierea poate fi o coincidenta sau perturbarile cauzate de distonie pot rezulta in disfunctii psihiatrice, cum este depresia. Alte cauze ale distoniei trebuie luate in considerare si excluse corespunzator, printr-o varietate de investigatii.
Cum se trateaza distonia psihogenica?
Este important ca distonia psihogenica sa fie corect diagnosticata, de vreme ce pacientii necesita un tratament care sa vizeze mai degraba tulburarea psihiatrica subiacenta decat manifestarile distonice. Cel mai bun plan de tratament poate fi o combinatie de medicamente si psihoterapie, sub coordonarea unei echipe de specialisti, din care sa faca parte un specialist in tulburari de miscare, un psihiatru si un psiholog specializat in tehnici cognitiv-comportamentale.
Revenire la articolul principal >>>