fbpx

Diagnosticul si tratamentul astmului (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Cum este diagnosticat astmul? Cele mai multe persoane sunt diagnosticate inca din copilarie. Pentru un diagnostic corect, medicul va pune intrebari cu privire la simptomele prezentate, bolile avute in trecut, ce boli au avut alti membri ai familiei,ce medicamente sunt luate in prezent,ce alergii prezinta pacientul. Medicul va face si un examen obiectiv, recomandand cateva teste care diagnosticheaza astmul cu usurinta: spirometria si testul cu peak-flow-metrul. Acestea presupun suflatul cu putere in aparate care pot masura performantele plamanilor. De asemenea, doctorul va recomanda si teste de alergii pentru a observa ce alergeni cauzeaza simptomele, sau teste fizice speciale in cazul in care astmul are la baza activitatea fizica.Dupa ce aceste teste sunt efectuate, medicul de familie va indruma pacientul fie catre un alergolog,fie un imunolog,fie un pneumolog.
Tratamentul astmului. Nu exista vindecare pentru un bolnav de astm, dar afectiunea poate fi tinuta sub control, iar crizele pot fi prevenite. Astmul este tratat in 2 feluri: prin evitarea potentialilor factori declansatori sau prin medicamente. Persoanele care au astm sunt obligate sa evite substantele care cauzeaza aparitia simptomelor. Desigur, sunt si lucruri care nu pot fi evitate, cum ar fi o raceala, dar pot controla altele,cum ar fi expunerea la parul de animale sau la fumul de tigara.
Citeste si:  GSK Romania doneaza medicamente sinistratilor
Medicii trateaza fiecare caz de astm individualizat, deoarece triggerii difera, ca si simptomele. Din acest motiv, ei au o varietate de tratamente medicamentoase la dispozitie. Multe antiastmatice sunt administrate prin inhalare. Acestea se impart in doua categorii:
1. Medicatia de urgenta: actioneaza rapid pentru a elimina simptomele imediat ce s-au declansat (tusea, wheezing-ul, incapacitatea de a respira normal. Acestea actioneaza repede, insa efectul nu dureaza foarte mult.
2. Medicatia preventiva: controleaza crizele si previn aparitia simptomelor. Acestea actioneaza diferit de cele din prima categorie: ele trateaza inflamarea cailor respiratorii in locul simptomelor. Acestea au un efect intarziat, si medicii le prescriu ca pe o modalitate de a minimiza orice sansa ca plamanii sa prezinte modificari pe termen lung cauzate de astm.
Citeste si:  Dintii sanatosi
In lupta cu astmul cel mai important rol il are prevenirea simptomelor sale. Iata cateva sfaturi pentru a nu veni in contact cu factorii declansatori:
– Pastreaza mediul in care traiesti fara potentialii alergeni.De exemplu, daca praful este cel care iti cauzeaza crizele, scoate din camera draperiile si covoarele.
– Fii atent la prognoza meteo si evita a iesi atunci cand e vant. Este necesar sa iti limitezi iesirile daca stii ca vremea nefavorabila iti cauzeaza crize de astm.
– Nu fuma, si evita sa stai in locuri in care se fumeaza.
– Practica exercitiile fizice in mod chibzuit. Nu inseamna sa nu mai faci sport daca esti un adept al miscarii, insa ai tot timpul la indemana medicamentele de urgenta.
Citeste si:  Anemia feripriva
Astmul nu trebuie sa fie o piedica in calea practicarii activitatilor indragite. Desigur, este necesar un strop de vointa, dar atata timp cat urmezi un plan de tratament, iti iei medicamentele la timp si recunosti simptomele imediat, poti face orice alti oameni fac in mod normal. Aceasta include sporturi si diferite hobby-uri.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.