Despre aromaterapie

Please select a featured image for your post

Practicile holiste, respectiv metodele de tratament alternative medicinei traditionale, au prind din ce in ce mai mult teren in Romania. Alaturi de medicina naturista, masajul in scop terapeutic sau homeopatie, aromaterapia este foarte populara, fiind practicata atat acasa cat si la saloanele sau cabinetele profesionale, in special in corelatie cu o alta forme de tratament alternativ, cum ar fi masajul. Aromele de tot felul sunt esentiale pentru relaxare si inducerea starii de bine, ori relaxarea este unul dintre factorii care accelereaza si sustine orice proces de vindecare. Cum se practica aromaterapia? Probabil ca, datorita cuvantului terapie, te gandesti deja la o camera plina cu lumanari parfumate, foarte puternice, parfumuri grele sau chiar inhalarea de catre pacient a diverselor arome. Insa aromaterapia este o procedura mult mai subtila, care se bazeaza pe simtul olfactiv si absorbirea aromei in circuitul sagvin, astfel incat sa stimuleze eliberarea unor substante sau hormoni responsabile de vindecare. Aromaterapia nu a fost descoperita de curand, nu este o inventie moderna, ci era practicata inca din antichitate. Simtul olfactiv se dezvolta imediat dupa nastere si este mai puternic la copiii decat la adulti, chiar daca adultii disting mult mai multe arome. Un anumit miros ne declanseaza o anumita amintire. Terapia se bazeaza tocmai pe principiul ca, folosind mirosurile potrivite, se declanseaza anumite amintiri placute, care duc la relaxarea pacientului.
Citeste si:  Somn linistit pentru bebelus
Cum se obtin aromele? Uleiurile folosite in aromaterapie sunt obtinute prin extragerea de compusi aromatici din plante, flori, funze, seminte, fructe etc printr-un proces de distilare la abur. Uleiurile esentiale sunt apoi amestecate cu uleiuri vegetale, de soia sau de migdale, care servesc ca si baza. Aceste uleiuri sunt insa foarte concentrate, asa ca pentru a le folosi in aromaterpaie este necesara diluarea lor in apa sau alcool. In cazul in care folositi uleiul esential intr-o lampa aromatica, este de preferat sa il diluati cu apa si sa folositi o sursa de caldura pentru evaporarea apei si implicit a aromei. Daca folositi uleiul esential pentru masaj, acesta se dilueaza cel mai bine in alcool, astfel patrunde usor si rapid in piele si puteti acoperi o suprafata mai mare a corpului. Datorita combinatiei cu alcoolul, riscul efectelor secundare la nivelul pielii, cum ar fi iritatiile sau alergiile, este diminunat semnificativ.
Folosirea uleiurilor esentiale. Uleiurile esentiale pot fi atat inhalate cat si masate direct pe piele, astfel ca exista 3 feluri in care se pot folosi: holisitc, in general sub forma de masaj terapeutic, cu scopul de a imbunatati starea psihica a pacientului si de a reduce stresul, clinic, folosite pentru a completa medicinta traditionala, in special in cazurile in care aceasta supune pacientul la un stres continuu, cum sunt tratamentele pentr cancer sau estetic, atunci cand uleiurile esentiale sunt incorporate in lumanari aromate sau lampi pentru aromaterapie, care au si un scop preponderent decorativ, nu medicinal.
Citeste si:  Ziua Internationala a Rinichiului. Protejeaza-ti rinichii!
Ce arome alegem? Daca doresti sa folosesti uleiurile esentiale, ai nevoie de o lampa difozor pentru aromaterapie, o lumanare tableta si o sticluta de ulei esential. Trebuie sa umplii cupa lampii cu apa, in care sa picuri 5-8 picaturi de ulei esential, apoi sa o plasezi deasupra lumanarii. Daca nu stii ce aroma sa alegi, iata cateva sugestii. Menta ajuta in cazul durerilor de cap si a indigestiilor, ecucaliptul, rozmarinul sau arborele de ceai sunt folosite pentru stimularea sistemului imunitar, ideala in caz de raceala si gripa. Leventica este responsabila pentru inducerea calmului si relaxarii si indepartarea migrenelor. Trandafirii, lemnul dulce sau ylang-ylang sunt considerate afrodisiace foarte eficiente.

Citeste si:  Sonoelastografia: ce este si cand se recomanda?
3 Comentarii
  1. Nu am incercat nici o data astfel de sedinte, par foarte relaxante. Ideea e sa ti alinti simturile cred si de aici si alungarea stresului. Sunt o multime de saloane unde se practica, dar nu sunt foarte convinsa ca sunt accesibile ca pret. A incercat cineva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.