fbpx

Dermatita de contact

Please select a featured image for your post

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact este o inflamatie a pielii, produsa in urma contactului direct cu anumite substante, cum sunt sapunurile, produsele cosmetice, bijuterii sau unele plante. Aceasta iritatie rosiatica, care produce prurit (mancarime), nu este contagioasa si nici nu pune in pericol viata pacientului, insa provoaca o stare de disconfort si este inestetica.

Care sunt simptomele dermatitei de contact?

In dermatita de contact, doar portiunile de piele expuse la agentul declansator prezinta simptome. Zona cea mai expusa este, de obicei, si cea mai afectata.

Simptomele dermatitei de contact includ:

iritatie sau umflaturi rosiatice;
mancarime, uneori severa;
leziuni uscate, rosiatice, similare unei arsuri;
pustule (in cazurile severe);
durere sau sensibilitate la atingere.

Care este cauza aparitiei dermatitei de contact?

Cauza aparitiei dermatitei de contact este contactul direct cu unul sau mai multi agenti iritanti ori alergeni. Printre acestia se numara:

detergentii si sapunurile „dure”;
produsele de curatare a pielii;
cosmeticele si produsele de machiaj;
deodorantele;
hainele sau incaltamintea;
produsele de curatare a casei;
metale (ex. nichelul);
cauciucul sau latexul;
bijuteriile;
parfumurile sau unele arome;
unele plante si ierburi;
lotiunile medicinale (ex. antihistaminice, antibiotice sau antiseptice).

Citeste si:  Dietele sarace in carbohidrati – benefice in prevenirea diabetului

Unele substante sunt, deopotriva, iritante si alergenice, precum ingredientele din sapunuri, detergenti si unele produse cosmetice.

Unele substante provoaca dermatita doar daca intra in contact cu pielea expusa la soare (dermatita de fotocontact). Din aceasta categorie fac parte, printre altele, lotiunile de barbierit, cremele de protectie solara, unele unguente medicinale, unele parfumuri.

Dermatita de contact ocupationala se produce atunci cand persoana este expusa la alergeni sau iritanti la locul de munca. Expunerea frecventa la apa, chimicale, combustibili, vopseluri, agenti de curatare, solventi industriali sau praf pot provoca dermatita de contact.

Este de retinut faptul ca expunerea la un iritant poate produce simptome inca de la inceput, in timp ce, este foarte probabil sa se intre in contact cu un alergen ani la rand, fara probleme, pentru ca la un moment dat, contactul sa provoace simptome – odata dezvoltata alergia la acea substanta, problemele vor aparea ori de cate ori se intra in contact cu aceasta.

Care sunt tipurile de dermatita de contact?

In functie de cauza, dermatita de contact se poate imparti in doua categorii:

dermatita de contact produsa de un iritant – acest tip este mai comun si este provocat de contactul repetat cu o substanta, cum ar fi sapunul, produsele cosmetice si de ingrijre a pielii (inclusiv deodorante), care irita pielea. Expunerea produce inrosirea, mancarimea si uscarea pielii pe anumite portiuni, cel mai adesea de pe maini, degete si fata. Unele substante, cum sunt inalbitorul sau acizii puternici, pot provoca dermatita de contact dupa doar o singura expunere. Acest lucru se intampla deoarece agentul iritant inlatura uleiurile si substantele protectoare de la nivelul pielii;
dermatita de contact alergica – acest tip este cauzat de o reactie la substante denumite alergeni. Reactia este raspunsul organismului la un agent sensibilizant. Dermatita de contact alergica produce o iritatie rosiatica, cu umflaturi si chiar pustule (in formele severe). Alergenii comuni includ cauciucul, unele metale (ex. nichelul), bijuteriile, parfumul, produsele cosmetice, vopselele de par, unele plante (ex. iedera otravitoare). Poate dura si cativa ani pana ca alergia sa se manifeste. Odata dezvoltata alergia, la o anumita substanta, aceasta dureaza toata viata. Chiar si expunerea la o cantitate foarte mica din acea substanta poate produce o eruptie la nivelul pielii.

Citeste si:  Cercetatorii au descoperit ca orele de somn sunt "dictate" genetic

Care sunt complicatiile dermatitei de contact?

Principala complicatie a dermatitei de contact este neurodermatita, o afectiune care provoaca, ca urmare a scarpinarii frecvente a pielii, ingrosarea si modificarea culorii acesteia (zonele afectate de neurodermatita devin mai rosiatice sau mai maronii decat restul pielii).

Scarpinarea frecventa poate duce si la infectii bacteriene cutanate sau la aparitia de cicatrici permanente.

Citeste si:  Obiceiuri sanatoase pentru o viata activa

Cum diagnosticam dermatita de contact?

Medicul specialist dermatolog va diagnostica dermatita de contact in urma evaluarii simptomelor si a examinarii pielii. Atunci cand cauza nu este evidenta sau iritatia reapare frecvent, medicul poate recomanda un test alergologic cutanat.

Cum tratam dermatita de contact?

Identificarea cauzei dermatitei de contact este primul pas pentru tratarea afectiunii. Masurile de autoingrijire ajuta la calmarea pielii si reducerea inflamatiei.

Principalele directii de tratament al dermatitei de contact sunt:

evitarea agentului declansator – odata identificata si inlaturata cauza dermatitei, iritatia poate disparea de la sine in doua-patru saptamani;
unguentele – in cazurile usoare si moderate, masurile de autoingrijire, de aplicare a unor unguente cu hidrocortizon sau de comprese reci, pot duce la ameliorarea simptomelor;
medicatia orala – in cazurile severe, medicul specialist dermatolog poate recomanda corticosteroizi orali sau medicamente antihistaminice, pentru reducerea inflamatiei si calmarea mancarimii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.