
Dovezile stiintifice arata ca dermatita atopica este un important factor de risc pentru boala alergica, cu precadere pentru alergiile alimentare. Din acest considerent, dermatologii avertizeaza parintii copiilor afectati de aceasta boala a pielii sa recurga din timp la teste pentru depistarea alergiilor alimentare.
Dermatita atopica, una dintre cele mai comune forme de eczema din familia bolilor inflamatorii ale pielii, este o afectiune cronica caracterizata in care pielea devine rosie, se crapa si prezinta mancarimi.
„In majoritatea cazurilor, pacientii experimenteaza dermatita atopica inainte de a dezvolta alergii alimentare, astfel incat este important ca parintii copiilor care prezinta dermatita atopica sa fie constienti de riscul de alergii alimentare”, a explicat Dr. Jon M. Hanifin, dermatolog in cadrul Universitatii din Oregon (Statele Unite).
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Hanifin si colegii sai au evaluat, timp de cinci ani, mai multi pacienti cu dermatita atopica, avand varsta cuprinsa intre trei si 18 luni. Dintre acestia, circa 15% au dezvoltat alergii alimentare, riscul crescand direct proportional cu severitatea dermatitei.
Diagnosticul de alergie alimentara este pus de medicul specialist alergolog, in urma unei serii de teste specializate.
Sursa: ANI