fbpx

Depresiile feminine

Ai un sot, un copil, doi, sau poate chiar trei. Ai un loc de munca si o casa de care trebuie sa ai grija. Si, dupa toate astea, trebuie sa te confrunti cu menstruatia si sindromul premenstrual, poate o sarcina sau menopauza.

Nu e de mirare ca femeile prezinta risc dublu de a cadea prada depresiilor.

Nu orice stare proasta reprezinta o depresie. E cazul sa te ingrijorezi daca, in fiecare zi, toata ziua, timp de doua saptamani ai urmatoarele simptome:

– Te simti trista, fara chef de viata
– Plangi des si din nimic
– Te simti vinovata fara vreun motiv anume
– Te simti neajutorata
– Iti pierzi interesul pentru lucrurile care inainte iti placeau
– Ai insomnii sau dormi mult, dar fara a te simti mai odihnita
– Iti pierzi pofta de mancare si slabesti sau mananci mult, chiar daca nu iti e foame si te ingrasi
– Te simti obosita, lipsita de putere, tot timpul
– Nu poti fi atenta, nu te poti concentra, nu poti lua decizii
– Ai dureri care nu trec nici dupa tratament
– Te simti agitata, iritata, te enervezi usor

Depresia pare sa fie legata de anumite dezechilibre chimice la nivelul creierului, care impiedica comunicarea normala a celulelor nervoase. Poate sa fie provocata de evenimente stresante din viata ta, de exemplu, moartea unei persoane dragi, un divort, o despartire, pierderea locului de munca, mutarea intr-un oras in care nu cunosti pe nimeni, sau alte schimbari majore. Depresia poate fi si o boala ereditara, deci daca mama ta a a suferit de asa ceva, inseamna ca este posibil sa apara si la tine.

Citeste si:  Curatenia la copii

Anumite medicamente pot sa provoace depresii, dar si anumite boli, in special cele care implica o dependenta: alcoolismul, toxicomania. Stresul prelungit, oboseala excesiva sunt, de asemenea, factori care pot duce la aparitia unei depresii.

In zilele de dupa nasterea unui copil, multe mamici au schimbari de dispozitie, cu momente bune si momente mai proaste. Se simt putin deprimate, nu se pot concentra, nu au pofta de mancare si nu pot dormi. Este o stare oarecum normala dupa furtuna hormonala pe are nasterea o provoaca in corpul unei femei, si ar trebui sa treaca in maxim 10 zile de la nastere. Uneori simptomele sunt mai puternice si nu trec de la sine, ceea ce inseamna ca avem de-a face cu o depresie post-partum, datorata in parte schimbarilor hormonale si in parte schimbarilor in stilul de viata, fricii de necunoscut, de a nu te putea ridica la inaltimea asteptarilor.

Depresia se trateaza in special prin psihoterapie si prin medicamente. In cazurile mai usoare, ajunge doar psihoterapia. Dar este important sa ai grija de tine, sa faci miscare, sa ai un stil de viata sanatos. Iata cateva sfaturi in legatura cu ce poti face si ce este interzis sa faci cand ai o depresie.

Citeste si:  Posturile ramase vacante raman blocate

– Nu te izola. Pastreaza legatura cu prietenii, colegii, familia, discuta cu ei, iesi in oras.
– Nu lua decizii majore, de exemplu, in legatura cu o despartire, un divort, schimbarea locului de munca. Atunci cand esti deprimata, este posibil sa nu iei deciziile cele mai bune si sa regreti mai tarziu ce ai facut.
– Nu te invinovati pentru depresia pe care o ai. Nu este vina ta!
– Nu te simti descurajata daca nu te simti excelent dupa cateva zile de tratament. Fii rabdatoare si, mai ales, nu renunta la tratament.
– Fa miscare in mod regulat pentru a te simti mai bine si pentru a avea mai multa energie.
– Mananca sanatos, dar nu mai mult decat ai nevoie.
– Odihneste-te si dormi suficient.
– Ia-ti medicamentele si mergi la doctor de cate ori este nevoie. Nici medicamentele, nici psihoterapia nu dau rezultate daca nu sunt folosite in mod regulat.
– Stabileste-ti teluri mai mici si mai usor de atins, pentru ca energia ta este scazuta.
– Cauta informatii cat mai multe despre depresie si modul in care se trateaza ea.
– Cere ajutor imediat daca te-ai gandit chiar si pentru putin timp la sinucidere.

Citeste si:  Lipsa de somn creste riscul de a dezvolta hipertensiune!

Antidepresivele sunt foarte eficiente in tratarea depresiilor, cu conditia ca ele sa fie date de un medic care stie ce ti se potriveste si in ce doza. Nu toate antidepresivele sunt potrivite pentru femeile care alapteaza sau pentru gravide, asa ca, daca planuiesti sa ramai insarcinata in curand, spune-i medicului tau. Daca ramai insarcinata in timpul tratamentului, de asemenea trebuie anuntat cat mai repede medicul care iti va spune daca sarcina este in regula sau nu.

Antidepresivele, ca orice alte medicamente, au efecte secundare pentru care trebuie sa fii pregatita. Te poti asetpta la: probleme sexuale, greata, insomnii sau somnolenta, nervozitate, diaree, dureri de cap, vedere incetosata, gura uscata, constipatie, ameteala, tremuraturi, ingrasare. Sunt multe efecte secundare, insa nu toti cei care iau antidepresive le vor avea.

Pe de alta parte, daca ai luat antidepresivul potrivit, vei observa schimbarile destul de rapid: vei dormi mai bine, vei avea mai multa energie, te vei simti mai putin trista si vei putea sa iei decizii mai usor, sa te concentrezi mai usor. Este important sa ai rabdare. Chiar daca vei vedea primele rezultate ale antidepresivelor chiar din prima saptamana de tratament, vei scapa complet de depresie abia dupa 8-12 saptamani.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.