Depresia majora ar putea fi tratata prin stimularea magnetica a creierului

Psihiatrii de la Universitatea Rush au descoperit o metoda terapeutica non-invaziva si non-medicamentoasa care se dovedeste a fi eficienta in tratamentul pe termen lung al depresiei majore: stimularea magnetica transcraniala (SMT).

Terapia SMT este o tehnica non-invaziva prin care impulsuri magnetice sunt trimise catre o portiune specifica a creierului, mai precis partea stanga a cortexului prefrontal, cu scopul de a stimula regiunile creierului asociate cu depresia. Impulsurile au o intensitate similara campului magnetic produs in timpul unei scanari imagistice cu un RMN. Undele scurte de energie magnetica introduse prin scalp stimuleaza neuronii la nivel local si in regiunile conexe ale creierului.

Citeste si:  Menta poate reduce simptomele colonului iritabil

In cadrul studiului, 301 pacienti diagnosticati cu depresie majora au fost selectati aleatoriu pentru a fi tratati fie cu SMT activa, fie doar simulata, intr-un test clinic controlat ce a durat sase saptamani. Pacientii care au raspuns la tratament au urmat apoi o perioada de tranzitie in care le-au fost administrate anti-depresive standard pentru a scadea riscul de recidiva.

Citeste si:  Sunt mamica, deci ma relaxez!

Dupa prima parte a testului clinic, 142 dintre pacientii care au fost tratati cu SMT activa au raspuns la tratament si au fost inclusi in faza tranzitorie de trei saptamani. 121 de pacienti au finalizat etapa tranzitorie fara ca boala sa revina. Dintre acestia, 81.8% au fost de acord sa fie monitorizati timp de inca 24 de saptamani, rezultatele aratand ca doar 10 pacienti au inregistrat recidive.

Citeste si:  Eveniment caritabil pentru copiii cu deficiente de auz si vaz - 19 mai

Terapia prin SMT a fost aprobata de catre FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) in octombrie 2008, insa acest studiu este primul care atesta siguranta si eficienta terapiei pe termen lung.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.