fbpx

Depresia in sarcina

Please select a featured image for your post

De foarte multe ori veti auzi ca sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei si intr-adevar, din experienta proprie pot sa va spun ca este asa. Din pacate, nu toate femeile gravide au parte de acest sentiment de implinire si studiile au demonstrat ca aproximativ 10-20% din femeile insarcinate sufera de depresie in sarcina. Depresia in sarcina, ca si orice alt tip de depresie, se manifesta diferit de la o persoana la alta, cauzele pot fi multiple si intensitatea de asemenea. Majoritatea gravidelor au depresii minore spre moderate, cazurile de depresii majore, tratabile doar cu antidepresive sunt cele mai rar intalnite. Cauzele ce duc la declansarea unei astfel de depresii pe timpul sarcinii sunt nenumarate si chiar daca pentru unii dintre noi par neinsemnate, pentru o femeie insarcinata, in primul rand datorita schimbarilor hormonale, chiar si o cauza „minora” poate declansa o depresie. Depresia si starile asociate ei sunt ereditare si deci daca cineva din familia ta a mai suferit astfel de depresii prenatale, se poate sa ti se transmita si tie.
La fel cum sarcina poate fi un motiv de bucurie atunci cand bebe este primit cu bratele deschise, la fel poate si un motiv de intristare si depresie cand e vorba de o sarcina neplanuita sau un copil nedorit. In cazurile acestea, indeciziile referitoare la cea mai potrivita algere – pastrarea sarcinii sau avortul precum si gandurile legate de viitor – „ce se va intampla daca pastrez sarcina? Am sa pot trai cu vina o viata intreaga daca fac avort” etc, pot fi chiar cauzele inei depresii majore.
Citeste si:  Remedii naturiste care lupta cu raceala
Problemele financiare pe care le are familia, sau faptul ca mama considera ca momentul in care a aparut bebe este unul nepotrivit, isi face griji pentru viitorul pe care i-l poate asigura, nu contribuie deloc intr-o maniera pozitiva la starea psihica a gravidei. In plus, statutul gravidei si varsta sunt de asemenea factori care influenteaza incidenta depresiilor in sarcina – de exemplu, o adolescanta de 15 ani care ramane insarcinata din greseala are mult mai multe sanse sa fie deprimata decat o femeie casatorita, care are sprijinul partenerului pe parcursul sarcinii.
Citeste si:  Reduceti aportul de carbohidrati, scapati de acnee!
Cu cat sarcina este una mai usoara si nu implica nici un fel de risc, cu atat gravida va sta mai linistita si starea ei psihica isi va pastra echilibrul. Cand este insa vorba de o sarcina grea, cu simptome accentuate sau cu risc pentru mama si fat, depresia se poate instala foarte usor si gandurile negre iau locul „starii de bine” pe care o resimt in general gravidele. La fel, antecedentele medicale ale gravidei sau faptul ca are deja la activ sarcini pierdute, au toate sansele sa duca la aparitia depresiei in sarcina.
Citeste si:  Specialistii au confirmat: cafeaua este o bautura sanatoasa!
Desi noua ne par simpatice gravidutele, asa rotunjoare cum sunt ele si cu mersul cracanat ca de ratusca, schimbarile pe care femeia le sufera in timpul sarcinii, cresterea in greutate, aparitia mastii gravidei, faptul ca nu o mai incap hainele, ca nu se poate opri din mancat etc, au un efect devastator asupra psihicului si sunt cele mai frecvente motive ale aparitiei depresiei. Depresia de sarcina nu trebuie confundata cu schimbarea frecventa a starilor, specifica gravidelor datorita modificarilor nivelului hormonal. Pentru a inlatura orice urma de indoiala si a va tempera gandurile negative, incercati sa vorbiti cat mai mult cu partenerul despre tot ceea ce va framanta, indiferent cat de marunt sau nesemnificativ vi se pare si mai ales, nu va fie teama sa discutati despre asta cu medicul care va urmareste sarcina.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.