fbpx

De ce si cum trebuie incurajati copiii?

Incurajarile venite din partea parintilor reprezinta un factor extrem de benefic pentru dezvoltarea psihosociala a copiilor. Acestea ofera incredere, ajutand la consolidarea stimei de sine si la dezvoltarea armonioasa a viitorului adult. Copiii trebuie incurajati sa fie sinceri, sa fie responsabili, sa isi tina promisiunile, sa-si dezvolte propriile pareri, sa fie ascultatori, sa fie politicosi, sa invete, sa iubeasca, sa isi exprime emotiile, sa isi ajute semenii, sa se descurce singuri, iar atunci cand nu pot face asta, sa ceara ajutor, si multe altele.

Citeste si:  Ciclul menstrual si periodele fertile

Copiii trebuie sa stie ca sunt capabili de toate acestea. De aceea, este necesar sa fie indrumati sa descopere aceste resurse in ei insisi. A incuraja copilul nu poate aduce cu sine efecte negative, cu exceptia cazului in care cele incurajate sunt comportamentele negative.

De asemenea, este necesar sa se faca o diferenta intre incurajare si acceptarea oricarui tip de comportament. Incurajarea, inteleasa ca suport emotional, comporta o dimensiune activa, solicitand implicarea parintilor. Acceptare oricarui tip de comportament, are, dimpotriva, o dimensiune pasiva si totodata urmari negative. In acceptare, implicarea parintilor nu este necesara, ci, din contra, aceasta denota o lipsa de implicare din partea acestora.

Citeste si:  Implantul dentar care poate rezista toata viata

Termenul de „libertate” este, de asemenea, inteles in moduri diferite: pe de o parte, „eu pot sa fac ce vreau fara sa ma intereseze urmarile faptelor mele”, iar pe de alta, „eu fac ce vreau si imi asum responsabilitatea pentru faptele mele”. Este indicat ca parintii sa ii ofere copilului un grad de libertate in acord cu varsta acestuia si sa ii explice ca aceasta implica automat si asumarea unei responsabilitati atat fata de propria persoana, cat si fata de cei din jur.

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Un comentariu
  1. buna am un baietel de 3ani si 11luni si de 3luni a inceput sa se balbaieas dori sa stiu daca ar trebui sa incep logopedia cu el sau sa astept pana implineste varsta de 4ani multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.