fbpx

De ce o pastila nu este de ajuns

Cand noul supliment Alli a ajuns pe rafturile farmaciilor din Statele Unite, americanii doar ca nu s-au batut pe primul medicament pentru slabit disponibil, la ei, fara reteta. Dar n-a durat mult si s-a dus vestea despre efectele secundare, mai mult decat neplacute ale suplimentului. Consumatorii de Alli, nu numai ca nu reuseau sa slabeasca atat de mult pe cat s-ar fi asteptat, dar incepeau sa aiba si probleme cu controlul intestinului.

In afara de Alli, americanii au la dispozitie inca sase suplimente, dar disponibile numai pe baza de reteta. Fata de ei, noi chiar avem de unde alege. Alli, lansat de curand si in Romania, a venit pe o piata atat de bogata incat nimeni nu mai stie numarul suplimentelor si nici nu a adus nimic nou. Cu efectul sau, acela de a bloca absorbtia grasimilor, grasutii romani sunt deja familiarizati, de la un alt supliment, Xenical, bazat pe aceeasi substanta activa, orlistatul. Unde apar suplimente noi, altele vechi dispar. E cazul faimosului Superslim, luat in colimator de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Desi probabil e departe ziua cand ANSVSA va fi la fel de severa ca FDA-ul american, primul pas este facut.

Citeste si:  Legea bonelor

Un pas inainte, bineinteles, pentru ca suplimentele alimentare nu sunt numai periculoase, ci si inutile. Adevarul este ca, oricat de multe suplimente vei lua, ele singure, nu-si vor avea niciodata efectul dorit. Pe termen lung, pastilele pentru slabit nu dau niciun rezultat. Poate ca reusesti sa slabesti cateva kilograme cand le iei, dar cand renunti la ele ai toate sansele sa te ingrasi din nou.

Si totusi, industria suplimentelor, ca si cei care doresc sa slabeasca par convinsi in continuare ca pastilele, indiferent de actiunea lor, sunt secretul reusitei. Companiile farmaceutice continua sa faca cercetari si sa produca medicamente si suplimente pentru slabit. Si de ce n-ar face-o, cand fiecare pastiluta aparuta produce cozi la farmacii?

Ca sa nu fim nedrepti, vom spune ca, atunci cand sunt combinate cu dieta si sportul, medicamentele te ajuta sa pierzi cu 5-10% mai multe kilograme decat in mod normal. Cel putin asa arata cercetarile. Dar pentru ca pastilele actioneaza in moduri diferite, anumitor persoane li se potrivesc anumite substante. Asa ca, daca jinduiesti la rezultatele obtinute de o prietena, nu este musai sa te bucuri si tu de ele, doar pentru ca iei aceeasi pastila. De exemplu, un studiu a aratat ca persoanele mai ordonate si mai determinate poti obtine rezultate cu Xenical sau Alli, pentru ca pot controla cantitatea de grasimi consumate, pe cand cei lipsiti de vointa nu vor reusi sa slabeasca prin aceste suplimente, in schimb ar putea reusi prin pastile cu sibutramina, care inhiba senzatia de foame.

Citeste si:  Afla daca adolescentul tau se drogheaza

Greseala pe care o fac cei ce incearca suplimentele pentru slabit este aceea ca le privesc ca pe solutia minune la toate problemele lor. De fapt, o pastila nu este de ajuns ca sa slabesti. Este nevoie de o „colaborare” stransa intre tine si acea pastila. Daca ar fi sa comparam procesul de slabire cu o masina care ruleaza, una numita supliment alimentar nu poate fi decat una dintre cele patru roti ale ei, celelalte trei fiind sportul, regimul alimentar si schimbarea modului de viata. Daca una dintre cele trei roti dispare, procesul de slabire nu va mai continua mult timp, ba chiar are toate sansele sa se opreasca brusc. Pastilele singure nu te ajuta sa slabesti, asa cum o masina nu poate merge pe o singura roata.

Iar daca vrei ca „masina” ta sa mearga bine pe termen lung, ideal este ca cea de-a patra roata, suplimentele alimentare, sa fie de fapt vitamine si minerale, nu pastile minune. Pentru ca, pe termen lung, efectul acestora este mai putin cunoscut, mai ales la tineri. In ce priveste efectele secundare pe termen scurt, ele nu sunt deloc placute. Merg de la incapacitatea de a controla intestinul (la Alli si Xenical), pana la hipertensiune, depresie, probleme cardiovasculare, insomnii in cazul anorexigenelor (Regenon, Xenadrine, Reductil, etc.)

Citeste si:  Copiii care iau suplimente cu ulei de peste sunt mai inteligenti

In cazul obezilor (IMC peste 30), beneficiile medicamentelor pentru slabit cu eliberare pe baza de reteta ar putea fi mai mari decat riscurile. Sunt de acord chiar si nutritionistii, insa evolutia si efectele secundare trebuie urmarite de un medic, iar schimbarea modului de viata este obligatorie.

Pana la urma, singurii care reusesc sa slabeasca sunt cei care se implica in mod real in procesul de slabire, cei care isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lor, care sunt gata sa faca o schimbare permanenta in modul de viata si, mai ales, cei constienti de faptul ca slabirea definitiva este un proces de durata ce nu poate avea loc peste noapte.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.