fbpx

De ce nu vine barza?

Daca vrei ca peste ani sa nu ai probleme de sanatate si sa fii mamica, atunci pazeste-te din timp! Infertilitatea la femei este, cel mai adesea, o urmare a unor afectiuni ramase netratate sau a unui stil de viata nesanatos.

Termenul de infertilitate este dat atunci cand un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil avand contact sexual neprotejat desi incearca de mai bine de un an.
Problema poate sa vina de la oricare dintre parteneri, tocmai de aceea cel mai indicat este sa mergeti din timp la medic pentru a vi se face analizele necesare. In cazul barbatilor, infertilitatea se datoreaza adesea cantitatii si calitatii spermei, dar si problemelor erectile.

In cazul femeilor, infertilitatea este cauzata de problemele de ovulatie sau inflamatiile pelviene, dar si de chisturi sau modificari structurale ale uterului sau ale cervixului. Pe langa aceste motive principale, o serie de alti factori sunt asociati cu cresterea gradului de risc: varsta, in cazul celor peste 35 de ani, un nivel hormonal anormal, stresul, dieta nesanatoasa, fumatul, consumul de alcool sau droguri, boli cu transmitere sexuala sau amenoreea hipotalamica care se instaleaza atunci cand greutatea corpului este foarte redusa.

Citeste si:  Efectele secundare ale antidepresivelor

Lipsa ovulatiei sau anovulatia este cea mai frecventa cauza a infertilitatii la femei. Procesul ovulatiei poate fi astfel serios afectat de: stres, schimbari extreme ale stilului de viata, anormalitati ale glandei tiroide, producerea in exces a prolactinei sau a hormonilor androgeni. Ovulatia este mai intensa in cazul femeilor de 20-25 de ani si se reduce odata cu trecerea anilor, incepand cu 35-38 de ani.

Inflamatiile pelviene sunt afectiuni grave ce apar in urma unor infectii vaginale sau cervicale, cel mai des fiind intalnite chlamydia si gonoreea. Lasate netratate, bacteriile pot ajunge la trompele uterine, ovare si tesuturile apropiate. Inflamatiile pelviene pot produce leziuni serioase ale sistemului de reproducere, uneori cu urmari ireversibile legate de fertilitate.

Citeste si:  Ce sa faci daca suferi de P.M.S.

Chisturile ovariene sunt o alta problema care poate cauza infertilitatea. De cele mai multe ori, sunt inofensive, insa nu trebuie sa te culci pe aceasta ureche deoarece exista si chisturi care pot creste simtitor in dimensiuni. Netratate, te pot impiedica sa concepi un copil. O ecografie pelviana facuta din 6 in 6 luni te poate ajuta sa descoperi din timp prezenta acestora.

Varsta inaintata creste riscul de infertilitate ca urmare a unui proces natural. Aproximativ o treime dintre cuplurile in care femeia are peste 35 de ani intampina asemenea probleme. Alte afectiuni precum endometrioza si unele boli cu transmitere sexuala pot evolua in timp si pot cauza infertilitate.

Efectele toxice ale fumatului. Desi poate multora nu le vine sa creada, cercetari recente arata o crestere semnificativa a infertilitatii in randul celor care consuma peste un pachet de tigari pe zi. Care sunt motivele? Toxinele eliminate in urma consumului de tigari pot afecta evolutia celulara. In plus, efectul vasoconstrictor al nicotinei determina o slaba circulatie a sangelui in zona ovarelor si a uterului. Pe de alta parte, consumul de alcool, marijuana sau alte droguri poate intrerupe procesul de ovulatie.

Citeste si:  Foamea emotionala

Cauze nedeterminate. In cazul unui procent de aproximativ 10% dintre femeile infertile, cauza nu se poate determina exact. Astfel testele obisnuite care se aplica pentru a afla cauza infertilitatii nu au indicat nici un potential motiv. Este adevarat ca aceste cazuri sunt mai rar intalnite, insa trebuie tinut cont ca nu sunt excluse. Motivele ar putea fi mult mai subtile, ca de exemplu: dificultatea tubului falopian de a prelua ovulul, esecul implantarii embrionului la nivelul uterului sau imposibilitatea fertilizarii ovulului.

In lumea intreaga, unul din case cupluri se confrunta cu problema infertilitatii. Altfel spus, aproximativ 15% dintre cupluri nu reusesc sa aduca pe lume un copil.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.