fbpx

De ce alegem nasterea prin cezariana?

Please select a featured image for your post

Sunt gravida in luna a 8-a si mai am foarte putin pana cand voi naste. Suntem deja in faza in care trebuie sa facem control o data la 2 saptamani, asa ca la fiecare control intru in contact cu minim 3-4 gradivute si nu am putut sa nu observ ca unul dintre principalele subiecte de discutie in sala de asteptare este „Si, cum te-ai horat sa nasti?” De parca am vorbi despre restaurantul la care ne facem nunta sau manichiurista care face un french deosebit! Nasterea prin cezariana a devenit o moda? Din pacate, tind sa cred ca da. Vedetele spun in interviuri ca au ales cezariana pentru ca este „cea mai simpla cale de a naste, fara dureri si fara complicatii!”. Foarte gresit! In majoritatea tarilor europene dar si in America, rata cezarienelor a scazut dramatic, in timp ce in Romania a crescut cu pana la 30%. Pe deoparte, numarul cezarienelor creste pentru ca multe femei raman insarcinate la varste inaintate, peste 35 de ani sau raman insarcinate in urma diverselor tratamente de fertilizare, pe de alta parte, cezariana a devenit o moda. Majoritatea vedetelor nasc prin cezariana, pentru ca este mai „trendy”, nu te doare nimic si nu trebuie sa nasti „ca bunica”.
De ce nu nastere naturala? Hai sa spunem lucrurilor pe nume: ce e rau in modul in care a nascut bunica? Nasterea naturala se numeste „naturala” cu un motiv. Tot ce este natural este mai bun si astfel, organismul isi revine mult mai repede decat dupa o cezariana. Daca teama de nastere naturala este cea care va impinge spre alegerea cezarienei, nu aveti de ce sa va temeti. Majoritatea doctorilor spun ca femeile gravide aleg sa nasca prin cezariana datorita lipsei de informare. Nu stiu care sunt metodele prin care pot transforma nasterea naturala intr-o experienta mai mult decat suportabila, placuta chiar. Incepand cu tehnicile de respiratie, care ajuta gravida sa suporte mult mai bine si sa diminueze durerile simtite in timpul contractiilor, continuand cu cooperarea cu medicul care asista nasterea si bineinteles incheind cu analgezicele folosite pentru a atentua durerile travaliului.
Citeste si:  Talasemia
Cand este chiar necesar sa apelam la nasterea prin cezariana? In mod normal, medicii ar trebui sa aleaga cezariana ca o masura de urgenta, atunci cand ceva nu este in regula in timpul travaliului, astfel incat o nastere normala, vaginala, nu este posibila. Astfel de situatii pot fi suferinta fetala demonstrata prin frecventa neregulata a batailor cordului, cordonul ombilical incalcit in jurul gatului bebelusului, cordonul ombilical prolabeaza sau aluneca prin cervix, placenta este rupta, copilul nu a luat pozitia craniana, respectiv nu este intors cu capul in jos, gravida nu se mai dilata, preeclampsia mamei, afectiuni ale copilului cunoscte deja, sarcina multipla, herpesul genital care se poate transmite fatului in cazul unei nasteri naturale, placenta previa opreste nasterea naturala etc.
Citeste si:  Pancreatita
Ce te asteapta la cezariana? In primul rand e bine de stiut ca putini doctori mai fac anestezie generala in cazul cezarienei, asa ca cel mai probabul ti se va face o anestezie epidurala sau spinala, care iti va amorti partea inferioara a corpului. Urmeaza sa ti se faca o incizie in partea inferioara a bazinului, deasupra osului pubian, cunoscuta si ca „incizia bikini”, apoi se face o incizie a uterului, prin care va fi scos copilul. Urmeaza sa fii cusuta, operatiune care poate dura pana la 30 de minute.
Citeste si:  Mersul pe bicicleta va ajuta sa fiti in forma si dupa 50 de ani
Riscurile in cazul cezarienei sunt la fel ca si in cazul oricarei operatii. Desi se speculeaza ca o data ce ai nascut prin cezariana nu mai poti naste natural, nu este chiar asa. Femeile care au nascut prin cezariana pot naste natural, cu conditia sa fie cusute foarte bine, astfel incat sa fie evitate rupturile uterine.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.